Barcelona en Comú (BeC) ha celebrat aquest dissabte un ple extraordinari en el qual les seves bases han avalat el document 'Nou Espai Polític Català' (pdf), que fixa el full de ruta de la formació cap a la creació d'un nou partit polític a Catalunya, el partit d'Ada Colau.

El text insta a realitzar "una crida àmplia a la ciutadania i a les bases d'altres organitzacions perquè entrin a formar part d'aquest nou espai". El "procés d'articulació del nou espai pretén ser obert i de desbordament ciutadà, amb la col·laboració de persones, organitzacions i moviments que desitgin formar part del projecte", ha explicat una portaveu de BeC. El document no detalla com ni quins processos s'engegaran per constituir la nova formació, que hauria de disputar la majoria al bloc independentista ara aplegat a Junts pel Sí.

Aquest espai està obert a la confluència dels grups d'esquerra que avui s'agrupen a Catalunya Sí Que Es Pot en el Parlament, En Comú Podem en el Congrés i en la mateixa BeC a Barcelona ciutat. Es tracta d'ICV, EUiA, Podemos, Equo i Guanyem Barcelona, el partit original de l'alcaldessa Ada Colau. Cada una d'aquestes forces segueix el seu propi procés. De moment, només BeC avança en el seu debat intern. La resta de partits es manté en pausa, en la qual van entrar a conseqüència de la repetició de les eleccions generals del passat 26 de juny. 

"Després de fer els processos de debat interns, BeC obre el debat a la ciutadania i altres organitzacions polítiques de l'esquerra d'aquest país" ha manifestat Susanna Segovia, membre de la Direcció Executiva. "Després de les victòries electorals [a les eleccions generals], aquest espai polític és central per a construir un nou model de país a Catalunya".

BeC només ha donat dues pistes ideològiques sobre aquest punt: apostar per "un model de país des d'una perspectiva municipalista i sobiranista". El portaveu d'En Comú Podem en el Congrés, Xavier Domènech, farà una conferència dijous 3 de novembre en què explicarà el posicionament que els comuns volen per al nou partit polític en matèria nacional.

Més endavant, volen deliberar sobre "el model d'organització més adequat pel funcionament i governança del nou espai". Un cop es faci pública la proposta, "s'obrirà un procés deliberatiu a tota la ciutadania catalana, que inclourà tallers presencials a diferents territoris de Catalunya".