L’expresident Artur Mas ha comparegut aquest dimecres a la Comissió d’Afers Institucionals per donar explicacions sobre el presumpte finançament il·legal de Convergència provinent d’adjudicacions d’obres públiques, tal com ho van assegurar l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i qui era la seva mà dreta, Jordi Montull, en el marc del judici del Cas Palau.

Durant la seva compareixença, l’expresident ha negat que CDC cobrés comissions a canvi d’obres públiques i ha assegurat que les declaracions de Millet i Montull, que posaven CDC en el punt de mira i l’acusaven d’haver cobrat comissions del 4%, responien als pactes amb la Fiscalia per reduir les seves penes.

La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha posat en dubte les afirmacions de Mas i ha assegurat que CDC fa el mateix que “tots els vells partits, negar-ho tot” mentre que, per altra banda, té 23 casos de corrupció que afecten el partit, 35 diputats implicats i 15 seus embargades. “No vagi a ser que Osàcar sigui el Bárcenas de CDC i ens trobem un missatge ‘Daniel sigues fort’, ha assegurat la líder de Ciutadans.

Així mateix, Arrimadas ha posat en dubte el paper de Mas com a líder de l’oposició, quan ho va ser: “Com es pot exercir lliurement d’oposició quan el president -en referència a Pasqual Maragall- et pot posar contra les cordes o fer-te callar pel cas del 3%?

Iceta: “La nostra confiança s’ha trencat”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que l’estratègia de Mas, de negar el finançament irregular del seu partit, és legítima però ha assegurat que els socialistes ja no poden “seguir creient en la seva paraula”. “La nostra confiança s’ha trencat perquè hi ha massa indicis, proves i documents que contradiuen les seves declaracions”, ha reblat Iceta.

Davant la presència de “greus irregularitats”, el PSC ha demanat que l’expresident assumeixi responsabilitats polítiques: “No posem ni posarem en dubte la seva presumpció d’innocència però exigim que assumeixi responsabilitats polítiques. Molts que no s’atreveixen a demanar-ho l'hi agrairien”.

Mas CAI Sergi Alcàzar

Des de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha recriminat a l’expresident que hagi “mentit en seu parlamentària” i ha assegurat que el seu grup demanarà responsabilitats polítiques quan es conegui la sentència del Cas Palau. El líder de CSQP s’ha mostrat escèptic respecte a les declaracions de Mas, davant “els antecedents de la seva veritable família política” i ha volgut distingir entre la “guerra bruta de l’Estat”, a qui Mas ha fet referència en nombroses ocasions per justificar la seva persecució judicial, i els casos de corrupció, amb els quals cal tenir “tolerància zero”.

Per part del PP català ha intervingut el portaveu de la formació, Alejandro Fernández, que ha tornat a dir que Mas és “el pitjor president de la història de la Generalitat". En un to molt contundent, el diputat popular ha recriminat a l’expresident haver destruït “el legat de la Catalunya dels últims 30 anys per tapar les seves vergonyes i no assumir les seves responsabilitats” i haver “destruït els lligams de confiança entre els catalans”.

Fernández ha atribuït l’actuació de l’expresident als interessos personals i ha assegurat que el canvi ideològic de CDC cap a l’independentisme responia a la voluntat de “tapar” els casos de corrupció. 

Salellas a Mas: “No volem que segueixi en política”

La CUP ha demanat que es “desfaci l’equívoc” que relaciona l’independentisme amb la corrupció perquè, segons ha assegurat el diputat Benet Salellas, la corrupció deriva del règim del 78 que és precisament aquell amb el qual els anticapitalistes pretenen trencar gràcies a l’independentisme.

“L’independentisme no pot ser el flotador polític de ningú i menys de la corrupció”, ha assegurat Salellas. Per això ha rebutjat les declaracions de Mas i ha afirmat: “No volem que segueixi en política ni tan sols representant internacionalment el país o el procés d’independència”.

Així mateix, el diputat ha assegurat que un cop Mas va retirar el seu suport a l’Estat, aquest li ha “destapat les vergonyes”. Ara bé, des de la formació anticapitalista no consideren que això sigui a causa de la independència i que fer ús d’aquest argument és “hipòcrita”.  

El grup parlamentari de Junts pel Sí ha estat representat majoritàriament pels membres del PDeCAT. A la taula on seien els diputats s’hi ha pogut veure el president del grup¸ Jordi Turull, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal¸ i el coordinador executiu, David Bonvehí, i el diputat d'ERC Roger Torrent. Turull ha agraït la “immediata predisposició” de l’expresident a comparèixer i ha lamentat que els grups demanin responsabilitat sense tenir una sentència ferma. “És compatible la lluita contra la corrupció amb el respecte a la presumpció d’innocència?”, s’ha preguntat el diputat.

Després de conèixer-se les declaracions de Millet i Montull, tots els grups parlamentaris menys Junts pel Sí van demanar la compareixença d’Artur Mas, que ha estat aprovada aquest dimecres per unanimitat en comissió, així com també la de l’exconseller de Justícia, Germà Gordó