La Mesa de la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya instarà a la Mesa del Parlament a demanar a la Fiscalia que prengui accions contra les persones que, tot i haver estat citades a declarar pel Parlament, no han comparegut.

Un dels principals problemes als què enfronta la Comissió, que es troba en un moment clau per als seus treballs, és l'absència reiterada de membres citats pel Parlament per donar explicacions sobre la suposada trama que va portar a terme l'Estat per aturar el procés. Entre aquests noms, es troba el de l'expresidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, el cap de Gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, o l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

També han rebutjat comparèixer a la Comissió el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, apel·lant a un informe del Consell d'Estat que eximeix el president, vicepresident i membres de Govern, entre d'altres, a comparèixer. 

Segons especifica el reglament de la Cambra catalana, "si la persona convocada desatén voluntàriament el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la Mesa n'ha de donar compte al Ministeri Fiscal". També es refereix a aquest fet el Codi Penal, que assegura que les persones que, essent citats com a testimonis, no compareguin en seu parlamentària "seran castigats com culpables d'un delicte de desobediència. Si es tractés d'una autoritat o funcionari públic, se li imposaria a més una pena de suspensió de la feina o càrrec públic per un temps de sis mesos a dos anys".

Amb tot, la presidenta de la Comissió, Alba Vergés, vol esperar a finalitzar els treballs i poder així fer un recompte de tots els membres citats que no han comparegut.