El comissari Eugenio Pino (Oropesa, Toledo, 1951) va ser el director adjunt operatiu (DAO) de la Policia durant el mandat de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior (a la foto, els dos). És a dir, el número dos del cos, on ha passat 43 anys. Acabat de jubilar, respon sobre les polèmiques que envolten la Policia en una entrevista a El Mundo. "Hem fet un gran servei a l'Estat", afirma amb contundència en resposta a una pregunta sobre l'ús de fons reservats en la investigació del procés i del "cas Pujol".

"Si cal pagar, es paga. (...) És cert que alguna vegada s'ha pagat algun col·laborador; per a això tenim els fons reservats. El CNI, la Guàrdia Civil, la Policia... tothom té fons reservats per pagar una sèrie de coses", explica Pino.

Algunes respostes ajuden a entendre quines són aquestes "coses" que es paguen amb fons reservats. En l'entrevista revela, per exemple, que disposen de "confidents" que els informen que l'Assemblea Nacional Catalana "no pagava a Hisenda" i del lloc "on volien posar les urnes [el 9-N]".

Consideracions polítiques

Pino deixa caure algunes apreciacions polítiques que donen una idea dels motius d'algunes investigacions. "A l'inici del procés sobiranista ens arriben moltíssimes informacions de gent que no està d'acord amb el rumb que agafa alguna part de la classe política catalana", explica, malgrat que abans i després d'aquesta frase nega l'existència d'una brigada política dedicada a espiar el procés i als seus protagonistes.

Preguntat si "CiU posa en marxa el procés independentista per deslliurar-se de la seva corrupció", respon: "no et puc contestar, no ho sé". A continuació, però, fa una altra valoració política: "[CiU] és un partit que ha estat la moderació de Catalunya. Si després ha anat per aquests camins, doncs no ho sé".

L'ex DAO, respon sobre les notes que el comissari Villarejo, un dels seus subordinats, va lliurar al jutge del cas Pujol, i que vinculen el rei Joan Carles amb l'expresident. També s'explica en termes polítics: "A més, vull aclarir: sóc monàrquic per naturalesa, escrigui-ho. En qualsevol amenaça sobre la Casa Reial, sempre he posat la informació sobre la taula [sic]. Quan ha sorgit aquest problema m'ho han transmès: «Tranquil que sabem que ets monàrquic i ets dels nostres»".

Proves poc clares

El policia assegura també que va demanar "diverses vegades que es detingués [la família Pujol]". El jutge va denegar la petició perquè "prefereixen ajustar tot el procediment a unes proves reals i efectives", explica Pino. Repreguntat pels motius del jutge, el policia repeteix: "Potser les proves no eren gaire consistents".

Pino fa una tercera referència a la poca claredat de les proves, amb una queixa velada a la Fiscalia, quan reitera que l'exalcalde Barcelona, Xavier Trias, té un compte a Suïssa: "si després la Fiscalia considera que no és prou motiu [la informació que va oferir la policia], doncs mira...".

En aquest sentit, l'ex DAO manifesta la seva enyorança pels magistrats d'altres temps. "Lògicament, en una altra època hi havia jutges més decidits, però ara són garantistes fins al final".