José Luis Olivera Serrano, director del Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista (CNCA), hauria estat el responsable d’haver posat barreres a la comunicació d’informació policial entre l’Estat i els Mossos. Coincidint amb l’etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior, Olivera, home de màxima confiança del ministre, va “bloquejar l’accés dels Mossos a bancs de dades policials sobre trames gihadistes internacionals de l’Europol i l’Interpol", segons denuncia avui Público.

Olivera destaca perquè a més de ser un estret col·laborador de Jorge Fernández Díaz, està assenyalat com un dels integrants de l’anomenada Brigada Patriòtica que mouria els fils des del Ministeri de l’Interior amb la intenció de tapar casos de corrupció del PP. A més, estaria vinculat directament amb l’Operació Catalunya, ja que des del seu anterior càrrec com a responsable de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), hauria intervingut en les maniobres soterrades per malmetre el nom de destacats líders independentistes amb la intenció de soscavar el suport popular a l’independentisme.

Fonts del mateix ministeri, confirmen que llavors, en plena Operació Catalunya en marxa, Olivera negava al cos policial català la integració al CNCA i, fins i tot, es boicotejaven les investigacions dels Mossos contra el gihadisme. En concret, es parla de l’Operació Carnote com a exemple.

Un comissari expert en lluita contra el terrorisme islamista titlla de “despropòsit” aquest aïllament d’una de les forces de seguretat. “El responsable del CNCA hauria d’haver-li dit al ministre que aquesta estratègia era enormement contraproduent”, assegura a Público. La conseqüència d’aquest aïllament és “una duplicitat d’esforços i descoordinació”.

Aquesta falta d'informació va fer que els Mossos no poguessin accedir als antecedents de l'imam de Ripoll, per exemple. L'home, que va acabar sent el cervell de l'atemptat de Barcelona, tenia condemnes per tràfic de drogues i havia estat investigat per sospites de radicalització. 

Tot per un ascens

El motiu principal pel qual Olivera no contradeia el ministre era pel seu interès “per obrir-se camí cap a un nou ascens”, explica al diari un alt funcionari d’Interior, molt crític amb el boicot que es va dur a terme cap als Mossos. Paral·lelament a aquestes traves, el maig de 2015, el ministre expressava públicament que “la lluita i la política antiterrorista han de ser de l’Estat i no es poden deixar en mans dels que no tenen el més mínim sentit d’Estat”.

Els ascensos d’Olivera no es van acabar al CNCA, sinó que també va ser nomenat director del CITCO, que fusionava el CNCA i el Centre d'Intel·ligència contra el Crim Organitzat (CICO). Així, Olivera controlava tots els caps de la lluita antiterrorista. Tot i això, no sembla que disposés d'informacions sustentades, ja que fa poc més de dos mesos assegurava que “el Daesh tenia, si no els dies, potser els mesos comptats”, en una entrevista a OkDiario. Opinió que va reiterar aquest mateix estiu, opinant que a Espanya “es pot estar molt tranquil” respecte l’amenaça terrorista.

La nota de la CIA i El Periódico

Olivera hauria seguit boicotejant la feina dels Mossos des de la direcció del CITCO, càrrec que ocupa actualment. De fet, ja s’han apuntat certs detalls que vincularien aquest organisme amb la polèmica nota de la CIA als Mossos que va publicar El Periódico. En aquell suposat document, s’assegurava que la intel·ligència nord-americana havia alertat els Mossos d’un possible atemptat a la Rambla.

Més tard però, es va conèixer que la nota anava dirigida a tots els cossos de seguretat de l’Estat, amb el CITCO com a encarregat de la lluita antiterrorista. La filtració al diari de la còpia de la nota que només citava als Mossos, reclamada explícitament a la CIA després dels atemptats, també s’hauria fet des d’aquest organisme. Proves d’això es poden observar al text complet que va publicar El Periódico on al camp de destinatari de la comunicació hi figura “CITCO”.