El conseller de Salut, Antoni Comín, ha reivindicat avui que ha començat a revertir les retallades en el pressupost de Salut del seu antecessor, Boi Ruiz, encara que a la vegada ha reduït de 96 a 45 milions la inversió prevista aquest any per al pla de reducció de les llistes d'espera.

Comín ha comparegut avui davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya, on ha exposat el projecte de pressupostos del seu departament per a aquest any 2017, que preveu 8.568 milions d'euros, un 4,5 % més que el 2015, últim any amb pressupost, entre d'altres dades econòmiques i projectes d'inversió.

Pel que fa al pla de xoc de les llistes d'espera, el pressupost de Salut contempla una partida de 45 milions d'euros per reduir-les, gairebé la meitat dels 96 milions que preveia el departament en un primer moment.

El conseller ha considerat avui que aquests 45 milions d'euros, aplicats de forma eficient, serviran per reduir el nombre de persones que esperen operacions quirúrgiques, proves diagnòstiques i primeres visites a l'especialista en unes 12.000, segons ha quantificat.

Segons les dades que ha facilitat, el 2016 la gestió "eficient" de les llistes d'espera ha aconseguit reduir en un 19 % (unes 4.000 persones) els pacients que esperen operació i que estaven fora dels temps de garantia.

Comín ha indicat que preveu que quedin disponibles 11 milions lliures del PERIS (Pla estratègic d'investigació i innovació en salut), que es destinaran a reduir l'espera en proves diagnòstiques.

D'una altra banda, el conseller ha informat que aquest any es dedicaran 110 milions d'euros a noves inversions, entre elles 13 milions per dotar de material sanitari el nou edifici d'urgències de l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), finalitzat fa anys i pràcticament buit.

"La situació de l'Hospital de Bellvitge és extraordinària en negatiu -ha argumentat-, per la qual cosa era urgent accelerar la posada en marxa" d'aquest nou espai, la construcció del qual va costar uns 70 milions.

Entre l'exercici d'aquest any i els dos pròxims, Salut destinarà a Bellvitge fins a un total de 40 milions, ha assegurat.

També ha anunciat que s'invertiran 8 milions en la unitat de cures intensives de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, i uns altres 5 milions en el servei d'obstetrícia de Can Ruti, a Badalona (Barcelonès), i d'altres accions, sense quantificar, als hospitals del Mar, Viladecans, Joan XXIII de Tarragona, i Arnau de Vilanova de Lleida, entre d'altres.

Comín no ha esmentat en cap moment la situació de saturació que registren en les últimes tres setmanes els serveis d'urgències de l'atenció primària i els hospitals catalans per la grip.

Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP han retret al conseller el to "triomfalista" de la seva intervenció i que, per contra, no hagi abordat com solucionar les hores d'espera en urgències dels ciutadans malalts per ser atesos.