El conseller de Salut, Toni Comín, ha carregat durament contra el govern de Rajoy per impedir el referèndum i l’ha acusat de ser “autoritari” envers Catalunya. Ha estat durant la inauguració de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada (Conflent) que el conseller s’ha mostrat convençut que el referèndum es farà. “Ningú no ens aturarà”, ha subratllat.

Les paraules de Comín arriben l'endemà que el TC ratifiqués la suspensió de la reforma del reglament del Parlament per poder tramitar la llei del referèndum en lectura única. “El conflicte és entre democràcia i autoritarisme”, ha assegurat el conseller, que ha destacat que davant els envits judicial, la Generalitat no donarà el braç a tòrcer.

“Heu sentit algun responsable espanyol disposat a renunciar a la inhabilitació dels consellers del Govern? No l’heu sentit”, ha assenyalat. És més, el conseller ha arribat a assegurar que l’executiu de Rajoy no pot parlar en nom de la Constitució per impedir el referèndum quan PP i PSOE van reformar la Constitució per donar prioritat al deute: “Tot això ho diuen en nom de la Constitució. D’aquella Constitució que ells van fer saltar pels aires quan van rebentar el pacte constitucional”.

Fermesa davant el referèndum

“Tenim la fermesa del Govern, de la majoria independentista”, ha explicat Comín, que ha subratllat que l’executiu de Puigdemont depèn ara de la seva “intel·ligència estratègica”.

"Heu sentit algun responsable espanyol disposat de ben antuvi a renunciar a la inhabilitació dels cpnsellers del Govern? No l’heu sentit. Tot això ho diuen en nom de la Constitució. La que ells van fer saltar pels aires per la reforma constitucional. Qui va rebentar el pacte constitucional? El PP. Ells han deixat un país sense Constitució", ha afirmat.

Rèmora franquista

Comín ha acusat el govern de Rajoy d’actuar d’una manera autoritària amb Catalunya i d’haver renunciat a la democràcia. Segons el conseller, s’està afrontant el referèndum i el procés amb una lectura de la Constitució “des de la rèmora franquista de la ‘patria indisoluble’”, en referència a l’article 2 de la Carta Magna.

El conseller ha contraposat el cas català amb el quebequès i l’escocès, en els quals sí que es van produir diversos referèndums. “La llei del Canadà no preveu referèndums però a l’Estat canadenc ni li va passar pel cap impedir els referèndums del Quebec”, ha recordat, i ha mencionat també el referèndum d’independència d’Escòcia del 2014.

Comín també ha tingut unes paraules per als comuns pel posicionament ambigu respecte del referèndum. Comín ha acusat els comuns de ser "còmplices de l'autoritarisme" i de mantenir una "neutralitat" en un context en què existeix una polarització entre les posicions autoritàries i les demòcrates".