Repressió i violència policial l'1-O, declaració d'independència, article 155 de la Constitució espanyola... Mentre l'unionisme té clar que si Barcelona ha perdut l'Agència Europea del Medicament (EMA) és culpa directa del procés i del "cop separatista", el Govern ho atribueix directament a la violència de l'Estat per la imatge que es va donar a l'exterior i, després que ahir el president Carles Puigdemont atribuís la pèrdua a "un nou èxit del 155", avui, el conseller Toni Comín ha ratificat a El Món a RAC1 que "el dossier tècnic de Barcelona era excel·lent" i que, per tant, ha estat el govern espanyol qui "s'ha carregat la candidatura".

Precisament en aquest sentit, Comín ha lamentat que haver perdut l'EMA i, sobretot, haver-ho fet en primera ronda, "confirma que la imatge d'un estat que gestiona per la via repressiva un conflicte polític, no ajuda gens" perquè, ha recordat, "tots els actius com a ciutat [de la capital catalana] i del teixit de recerca català i del sistema sanitari català segueixen intactes" i va ser justament quan "se'ns expulsa de la Generalitat d'aquesta candidatura que se'ns descarta" com a possible futura seu.

De fet, el conseller ha subratllat que "el problema no és l'inestabilitat política", sinó "l'excepció espanyola" perquè el problema no és haver donat el dret a la ciutadania de Catalunya per votar sobre el seu futur ja que Escòcia, per exemple, també va celebrar un referèndum, però, com a ha recordat, no hi va haver policia "atonyinant" els electors, ni presos polítics. "L'Agència Europea del medicament ha pogut estar tranquil·lament en un estat que ha pactat un referèndum d'autodeteminació d'un dels seus territoris i no ha passat res", ha posat damunt la taula.

Comín, que ha volgut remarcar que la cordialitat amb la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, "s'ha mantingut fins l'últim dia" i al·ludit al petó que es van fer l'´últim dia sota la convicció que "la relació amb Dolors Montserrat ha estat molt bona", també ha lamentat que, després d'haver parlat en diverses ocasions amb la dirigent del PP dels seus fills perquè tots dos en tenen de petits, "n'estic segur que quan veu el seu fill pensa que hi ha uns polítics que no poden fer-los un petó perquè són a la presó".

Ahir, el conseller ja va deixar anar a Twitter que "abans de la repressió i violència del govern espanyol érem una de les clares favorites".

De fet, va subratllar que "tots els nostres actius van sucumbir sota les porres de l'1-O".