Diversos comerços de Vic, Manlleu i d'algunes poblacions gironines han aixecat avui les seves persianes com a símbol de protesta per la situació política de Catalunya i per l'actitud de l'Estat. El 12-O no és cap dels vuit dies festius d'obertura autoritzada que marca la Generalitat, però diversos ajuntaments l'han inclòs a la llista, ja que poden afegir-ne dos més. En el cas de Vic i Manlleu, l'obertura no està autoritzada ni per l'ajuntament ni per la Generalitat, de manera que els comerços han decidit fer una "obertura de protesta". Es tracta d'una iniciativa que ha sorgit dels mateixos botiguers. A la capital d'Osona uns 300 comerços ja han anunciat que obriran avui. Molts d'aquests obriran per compensar l'aturada general del passat 3 d'octubre.

L'associació Vic Comerç ha fet una enquesta els últims dies entre els comerciants associats i un 95% dels que van respondre-la van assegurar que tenien la intenció d'obrir, tot i que es tractés d'un dia festiu i no tenir obertura autoritzada ni per la Generalitat ni pel consistori. Els botiguers s'han plantejat la jornada d'avui com una reivindicació per mostrar el suport a les institucions catalanes i també a les víctimes de les càrregues policials del passat 1 d'octubre.

A Manlleu, municipi veí, molts dels establiments comercials també han decidit aixecar la persiana davant la situació política que viu Catalunya. L'associació de botiguers de Manlleu (MAB) ha explicat que es tracta d'una decisió que han pres els diversos comerciants de manera individual i no han fet cap petició formal a l'ajuntament.

A la demarcació de Girona es viu una situació similar. Les associacions de comerciants dels municipis que no tenen autoritzada l'obertura aquest dijous han deixat via lliure als establiments i alguns d'aquests s'han mostrat partidaris d'obrir. És el cas de poblacions com Olot, Torroella de Montgrí o Banyoles. Malgrat tot, les associacions de comerciants d'aquests municipis han deixat clar que no lideren la iniciativa i han informat els botiguers que obrir podria comportar-los sancions en cas de denúncia.



Obertura autoritzada

 


En altres poblacions del país, els comerços també obriran portes aquest dijous 12 d'octubre, però de manera autoritzada. És el cas de poblacions com Berga, Badalona, Girona o l'Hospitalet de Llobregat. Tots aquests ajuntaments, entre d'altres, van sol·licitar al departament d'Empresa i Coneixement poder obrir els comerços el 12 d'octubre.

La normativa catalana d'horaris comercials estableix que la Generalitat pot fixar un total de vuit dies festius d'obertura autoritzada. Aquest 2017 els dies d'obertura són el 8 de gener, el 2 de juliol, l'1 de novembre i el 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre. Per la seva banda, els ajuntaments poden substituir dues d'aquestes dates o bé afegir dos dies més d'obertura al calendari comercial.