Jaume Collboni no entén el “silenci incomprensible” que ha mantingut Ada Colau durant la consulta de Barcelona en Comú, que ha acabat amb l’acord de govern a l’Ajuntament. “És la primera alcaldessa que no defensa el seu propi govern davant del seu propi electorat i la seva organització”, ha lamentat el tinent d’alcalde socialista. Ho ha atribuït a haver mirat cap a l’independentisme: “Malauradament, la senyora Colau ha estat més pendent del que opinen els independentistes que del que demanen els ciutadans i ciutadanes”. Ha promès una oposició “responsable" i "constructiva”.

Segons Collboni, la consulta, que tenia una “pregunta clarament dirigida”, ha suposat un “error històric”: el trencament del govern d’esquerres. “Avui tenim un govern trencat, afeblit i que afegeix inestabilitat a la ciutat quan més que mai se’ns demanava estabilitat i certeses”, ha assegurat. “Només cal veure qui se n’alegra avui de la ruptura: el PDeCAT, Esquerra Republicana i el senyor Albiol”, ha assenyalat. Ha dit que ell tampoc no sap què ha votat l'alcaldessa a la consulta.

El dirigent socialista també ha mostrat incomprensió perquè s’hagi qüestionat l’acord quan el govern municipal tenia una bona valoració ciutadana i “a setmanes d’unes eleccions molt complicades”. Ha constatat que Colau “va entrar en campanya” el passat dissabte, durant l’assemblea de Catalunya en Comú. Ha lamentat la ruptura perquè l’aliança va éèixer “amb l’objectiu de posar Barcelona com a prioritat, salvar-la del conflicte nacional i prioritzar les polítiques socials”. Ho ha considerat “un dels preus que ha pagat” el procés.

Collboni s’ha mostrat “orgullós” per la feina feta a l’Ajuntament i el llegat que deixen en matèria cultural, social i econòmica, per haver posat “Barcelona per sobre de tot”. També s’ha manifestat “esperançat”, perquè “moltes homes i dones d’esquerres han defensat aquest pacte fins al final”. En aquest sentit, ha volgut agrair al 45% dels militants de BComú que va votar a favor de mantenir l’aliança.

“Passem a l’oposició, i ho acceptem amb esportivitat, tranquil·litat i convicció”, ha afirmat Collboni, que s’ha compromès a defensar el mateix que defensaven al govern municipal. Segons ha dit, faran una “oposició clara, constructiva i en clau de Barcelona”. Malgrat tot, encara no han pres una decisió sobre la tramitació dels pressupostos, sobre el sentit del seu vot.