Als cinemes Girona de Barcelona, a ritme de rock jive, s'ha presentat la candidatura de En Comú Podem per a les eleccions generals del 20D. L'enèsima confluència de les esquerres amb vincles amb forces polítiques espanyoles ha debutat en societat. Però aquesta vegada, i a la vista de la patacada de Catalunya Sí que es Pot, la candidatura liderada per Lluís Rabell als comicis del 27S, la "confluència" té nom i cognoms propis: Ada Colau.

Aquest cop, l'alcaldessa de Barcelona s'ha arremangat i aprofitarà tota la potència de foc d'imatge –que sobrepassa fins i tot la del mateix candidat, Xavier Domènech– per obtenir el 20D un resultat electoral amb cara i ulls allunyat del mal averany que li dibuixen les enquestes. Colauisme, doncs, per a Madrid.

El seient reservat a l'acte per a l'alcaldessa de Barcelona / Q.S

 

Una llista d'equilibris

Colau ha pensat i dirigit una candidatura que basteix un equilibri complicat entre ICV, EiUA, Barcelona en Comú i Podem. Han acompanyat Domènech en l'acte de presentació, Marta Sibina –parella del diputat de CSQP, Albano Dante Fachín–, Josep Vendrell, secretari d'organització dels ecosocialistes i Joan Mena, exdiputat d'EUiA; tots han passat llista. També hi ha assistit el cap de files de CSQP, Lluís Rabell, i la coordinadora d'ICV, Dolors Camats. Colau s'ha assegut al cantó del candidat, per si algú tenia cap dubte del copyright de la confluència.

Dret a decidir, la bandera

Abans de la presentació de l'acte, el cap de llista de l'entesa d'esquerres ha volgut insistir que la seva formació anirà a Madrid a defensar el dret a decidir. "Hem de desbloquejar d'una vegada el referèndum per tal que Catalunya decideixi el seu futur polític", ha apuntat Domènech.

Per fer-ho, el candidat assegura que les forces aliades a Madrid com Podem o Izquierda Unida també defensen la consulta. Per altra banda, Domènech ha emfatitzat que els diputats d'En Comú Podem tindran una "estricta obediència catalana" i les seves decisions es prendran a Catalunya.

Contra els neoliberals

Així mateix, la confluència pensa presentar el seu programa com l'oposició més ferma a les polítiques "neoliberals" aplicades per superar la crisi. Domènech vol personificar la nova formació com el mur en defensa dels drets socials afectats per les retallades en ensenyament, salut o benestar.