L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit en una entrevista a Al-Jazeera, el principal canal de notícies del món àrab, que defensa el referèndum d'independència, malgrat que personalment no és independentista i ha distingit entre una victòria del sí a la secessió i l'execució efectiva de la independència.

A l'entrevista, de 25 minuts de durada, Colau parla sobretot de la ciutat de Barcelona. Ella respon en català i la cadena subtitula en anglès. És el programa Talk To Al-Jazeera, de la periodista Hoda Abdel-Hamid, que ja va entrevistar Carles Puigdemont.

La distinció entre el resultat del referèndum i la seva aplicació és curiosa. Dues preguntes abans, Colau explica que "volem que es faci aquest referèndum de manera efectiva. O sigui, de manera que efectivament el conjunt de la població pugui (...) debatre pacíficament i que una qüestió política es pugui resoldre a través d’una votació, com s’ha fet a Escòcia, com s’ha fet al Quebec (...)". Colau deixa en l'aire en què consistiria l'efectivitat del referèndum.

Argumentari sobiranista...

Colau justifica el referèndum amb l'argumentari convencional dels sobiranisme. "Sempre hem defensat un referèndum (...) perquè portem molts anys d’una situació institucional de bloqueig entre Catalunya i l’Estat espanyol, uns anys de manifestacions massives, de milions de persones de forma cívica i pacífica [per] poder decidir democràticament quina relació ha de tenir Catalunya amb l’Estat".

En aquest punt, es declara no independentista: "jo mai he estat independentista però com a demòcrata sí que crec que la ciutadania ha de decidir les grans qüestions en democràcia. Hi ha una gran majoria social, al voltant del 80% de la població de Catalunya, que veu que la relació entre Catalunya i l’Estat no funciona i que demana poder-ho resoldre a través d’una votació".

...eco maragallista

L'entrevistadora, encuriosida, pregunta: "És molt interessant que estigui contra la independència. És així?". Colau respon amb eco maragallista. "No és que estigui en contra sinó que no sóc independentista jo, personalment. No he estat mai nacionalista ni independentista perquè penso que en un món global com el que vivim les fronteres tendeixen a desaparèixer. De fet, estic convençuda que cada cop més les ciutats hem de tenir un paper molt més important en la governança global".

Afegeix: "Però més enllà d’això, sóc demòcrata. Si hi ha una majoria social que vol resoldre una qüestió, en aquest cas la relació entre Catalunya i l’Estat, s’ha de poder fer a través d’un referèndum. Amb el referèndum hi estaré sempre compromesa".

La periodista pregunta si continuaria com a alcaldessa si guanya el Sí. Colau fa un llarg excurs amb sorpresa final. "Suposant que sortís el sí a la independència, que no està clar, perquè quan es van fer eleccions a Catalunya l’última vegada, l’independentisme va guanyar una majoria parlamentària però no va guanyar una majoria en vots, i per tant no està clar si guanyaria o no la independència. Estan bastant igualades les posicions i depèn molt de quines propostes hi ha sobre la taula. Però suposant que guanyes la independència en el referèndum, no vol dir que es declari". És el punt on li pregunten sobre Europa i els populismes.