L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit avui que el seu és "un govern en minoria però mai un govern feble" gràcies a la seva força social, que ha fet que tots els haguessin de "respectar" i prendre'ls "seriosament", però ha admès que el seu aniversari en el poder està sent "complex" i gens fàcil.

En l'acte organitzat per Barcelona en Comú (BComú) amb motiu del primer aniversari de l'arribada al poder a l'Ajuntament de la capital catalana, Colau ha assegurat que, en tot moment, ha sentit el suport de la ciutadania.

La primera alcaldessa de Barcelona ha recordat el suport que va rebre a la plaça de Sant Jaume el dia que va prendre possessió del càrrec i ha advocat per "multiplicar-la" perquè "és la que fa que la força de la gent s'escolti a les institucions".
Després de fer balanç del seu primer any de govern, ha reconegut que "queda molt per fer", però s'ha marcat com a objectiu prioritari "inventar més mecanismes per donar protagonisme a la ciutadania" i "millorar els mecanismes de participació".

PSC i Gràcia

Colau ha reconegut que la setmana del seu primer aniversari "no ha estat fàcil" a causa d'assumptes com el desallotjament al barri de Gràcia i els incidents i enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra. Tot i això, també ha volgut destacar el pacte aconseguit amb el PSC, que ha passat a formar part del govern local i ha conclòs: "No sé si és coincidència, però estem aquí amb honestedat absoluta per fer front al que vingui, perquè no tenim res a ocultar".

"Benvingudes siguin les coincidències i les complexitats perquè per això estem aquí per donar la cara tantes vegades com faci falta", ha declarat l'alcaldessa, per qui aquesta tasca "és més fàcil acompanyats d'una organització que és motiu de molt orgull".

Colau ha admès que han necessitat temps per adaptar-se a la complexitat institucional i dinàmiques del consistori, i a la vegada canviar coses perquè "la ciutadania pugui ser protagonista de la política". Ha reconegut que algunes "inèrcies" han estat "un límit" i ha lamentat que els grups de l'oposició segueixen una estratègia de "desgast" que els obliga a explicar les mateixes coses en diferents àmbits, com comissions municipals o consells de districte.

Oposició deslleïal

"En un món ideal, si tothom estigués en la institució per defensar el bé comú... però en un món on hi ha partits que porten dècades governant i que no porten molt bé que nosaltres hàgim guanyat, massa sovint en aquestes comissions es perverteix el seu ús i es converteixen en una estratègia de desgast, de replantejar mil vegades el que fa el govern, cosa que comporta un desgast", ha lamentat.

A més d'agrair la feina del seu equip de govern i dels funcionaris municipals, ha assegurat: "No ens hem acovardit ni queixat" i ha expressat l'"orgull" que ha sentit quan ha preparat el balanç d'aquest primer any de govern, malgrat lamentar que "no tot el que es fa en positiu arriba a les portades dels diaris".

Colau ha assegurat que, fins i tot, alguns regidors de l'oposició li han reconegut "en privat", que han aconseguit molt més que no creien que serien capaços de fer. "Hem fet un esforç titànic, és èpic el que hem fet, sense ser autocomplaents, també ens hem de dir que estem fent una cosa que molts creien impossible", ha subratllat.

La falta de temps i les dificultats per aprofundir en els temes i evitar la superficialitat han estat alguns dels seus principals reptes, mentre que s'ha mostrat orgullosa d'haver donat prioritat als barris i de les trobades que manté cada quinze dies en algun d'ells "sense censures i sense ordre del dia".