Després de la resposta “injustificable i inacceptable” que l’Estat espanyol va donar al referèndum, la renúncia de Mariano Rajoy està més que justificada. Així ho ha assegurat Ada Colau aquest dilluns en declaracions als periodistes, després de sumar-se al minut de silenci a la plaça de Sant Jaume. No només això: l’alcaldessa de Barcelona ha demanat la mediació internacional en un conflicte que “afecta i interpel·la el conjunt d’Europa”.

“Tota la comunitat internacional i Europa han pogut veure que Mariano Rajoy no està a l’altura de la responsabilitat”, ha denunciat Ada Colau, que tot seguit els ha demanat “ajuda”. En aquest sentit, ha defensat que, en aquests moments, “Europa seria l’interlocutor perfecte per ajudar a generar un mecanisme de mediació i negociació”. És necessari un “tercer actor neutral” per a reconduir la situació, ha sostingut.

L’alcaldessa de Barcelona s’ha mostrat molt “preocupada” per la resposta que va donar el president espanyol Mariano Rajoy, que “va amagar-se de manera covarda llançant milers de policies contra una població pacífica i indefensa”. Ha lamentat que no només no ha presentat la “dimissió immediata”, sinó que a més ha negat els fets.

“Europa, com a projecte democràtic, no es pot permetre que es vulnerin i es trepitgin els drets fonamentals com va passar ahir a Catalunya”, ha insistit Colau. La Unió Europea no ha de resoldre el conflicte, però sí generar “les condicions per una interlocució política”, ha afegit. De la mateixa manera, l’alcaldessa de la capital ha anunciat que el govern municipal està estudiant accions jurídiques per a personar-se contra els casos de brutalitat policial.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, ha afirmat, “no ens quedarem quiets i defensarem els nostres ciutadans”. D’aquesta manera, donaran assistència jurídica a totes les persones afectades. També estan seguint de prop la convocatòria d’una aturada de país per aquest dimarts.

Colau ha trobat "decebedora" la postura adoptada pel PSOE enfront la repressió. Ha contrastat la "tibiesa" de les paraules del secretari general Pedro Sánchez amb la "condemna" d'alguns dirigents del PSC, com Núria Marín, Núria Parlon o Jaume Collboni.