Barcelona en Comú tornaria a guanyar les eleccions si se celebressin ara, però perd gairebé un 3% dels suports en intenció directa de vot, i veu frenades les seves expectatives de creixement. Així es desprèn de l'últim baròmetre semestral realitzat per l'Ajuntament de Barcelona, que atorga al partit d'Ada Colau una intenció de vot directa del 15,1%, molt per sota del 17,9% que havia aconseguit en el baròmetre del passat mes de maig.

Aquests nivells, però, són similars als del maig del 2015, moment en què va guanyar les eleccions, i quan va tenir un 15,2% de vots. Així doncs, l’ascens que havia aconseguit en els últims mesos de govern, ha retrocedit en l'última enquesta, realitzada entre el 21 de novembre i el 9 de desembre del 2016.

Això fa que es redueixi la distància entre Barcelona en Comú i ERC, que seria la segona força, amb un 11,9% d’intenció de vot directa. Tot i que els republicans perden tres dècimes respecte al baròmetre anterior, la distància entre tots dos partits es redueix gairebé a la meitat. Si al maig la distància era de 5,6 punts, ara és de 3,2.

D'aquesta manera, Esquerra també es consolida com a segona força política del consistori, posició que ja va obtenir en les dues últimes enquestes, la de desembre del 2015 i al maig del 2016. Un augment substancial, tenint en compte que la llista que encapçalava Alfred Bosch va quedar quarta a les eleccions de fa un any i mig, per darrere de comuns, PDeCAT i C's.

Pel que fa al PDeCAT, segons el baròmetre, obté un 5,8% d’intenció de vot directa, una baixada força substancial respecte a les dades anteriors. Al maig passat la formació obtenia 8,5 punts, però a les eleccions del maig del 2015, la formació de Xavier Trias havia aconseguit fins a un 13,7% dels vots.

Tots els partits baixen

BComú, ERC i PDeCat, no són els únics que perden pistonada. De fet, totes les altres formacions polítiques també veuen una disminució en la intenció de vot, en menor o major mesura, i ha augmentat la part de la població que en ser preguntada assegura que no ho sap o no contesta. El PSC obté ara un 5% d’intenció de vot (un 5,5 al maig), C’s és l'únic que es manté amb un 4,4; la CUP perd un 2,9 (3,8) i el PP un 1,3 (1,6).

El fet que ningú aprofiti la baixada de Colau es deu al fet que augmenten substancialment els indecisos. Més de la meitat dels enquestats es decanta per aquestes opcions. Un 28,1% diu que no té decidit el vot, un 10,8 assegura que s'abstindrà i un 1,5% optaria per votar en blanc o nul.

Colau treu pitjor nota

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, Ada Colau (BComú) aprova amb un 5,1, disminuint així la seva valoració del maig, quan va obtenir un 5,4 de puntuació mitjana. Els líders més ben valorats, per contra, tornen a ser Xavier Trias (PDeCat) i Alfred Bosch (ERC) que, tot i perdre dues dècimes, obtenen un 5,3.

Jaume Collboni (PSC) aquest cop aprova amb un 5, respecte al 4,9 que havia obtingut a l’últim baròmetre. La resta de líders suspenen. María José Lecha (CUP) manté un 4,5, Carina Mejías un 3,5 (3,3) i Alberto Fernández un 2,9 (3,1).

Pel que fa a la valoració de la gestió del govern municipal, el baròmetre destaca que un 49,9% dels enquestats considera que la gestió municipal és bona o molt bona, un 16,3% la qualifica de normal i un 29,1% de dolenta o molt dolenta. Tant la posició positiva com la negativa han augmentat, respecte al baròmetre del maig, mentre que la del mig ha disminuït.