El Pacte Nacional pel Referèndum s'ha posat en marxa al Parlament amb un toc d'atenció previ de l'alcaldessa Ada Colau. La responsable del consistori barceloní ha volgut enviar un avís als membres del pacte que titllen aquest espai d'"ingenu" o consideren que "no servirà per a res" o que el seu plantejament és "irrealitzable". "Ens hem de creure que aquest referèndum es pot fer i en el que ens hem de comprometre no és en un calendari o altre, sinó a fer-lo possible de forma col·laborativa i més enllà de les discrepàncies", ha reclamat.

"Si aquest espai finalment consensua un manifest i tira endavant és molt important que tothom que en formi part s'ho prengui seriosament", ha advertit amb una referència implícita a la CUP, que des d'un primer moment s'ha mostrat molt escèptica amb les possibilitats d'aquesta iniciativa.

La reunió ha començat poc després de les quatre de la tarda al Parlament encapçalada pel president, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a més de l'alcaldessa. 

"No em puc comprometre"

Colau, l'única participant que ha fet declaracions abans d'entrar, ha deixat clar que avui participa a la reunió per "escoltar" la proposta de treball que plantejarà el coordinador, Joan Ignasi Elena. "Jo, com a alcaldessa, com a institució, no em puc comprometre a signar res sinó a recollir el que avui es plantegi i donar-ne trasllat a l'Ajuntament de Barcelona perquè ho valori en el temps que sigui necessari", ha subratllat.

En qualsevol cas, ha insistit que tant a títol personal com per la formació política que representa, sempre ha defensat el referèndum, efectiu, amb garanties, reconegut a Catalunya, l'Estat i el món, i que tot això està recollit en la proposta de manifest.