L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també vol dir la seva en el debat dels pressupostos de la Generalitat. L’alcaldessa ha fet arribar als grups parlamentaris les "propostes d'esmenes" que defensa “des de la ciutat de Barcelona” davant la llei de mesures fiscals i financeres, coneguda com a llei d’Acompanyament, on s'inclouen les noves taxes pactades entre JxSí i la CUP. Colau ha enviat les esmenes també al president, Carles Puigdemont.

“Us demanem cordialment que considereu incorporar aquestes peticions en les vostres pròpies esmenes per tal de defensar els interessos de la ciutat de Barcelona”, demana en la carta que adjunta a les esmenes que ha fet arribar als grups parlamentaris.

Les esmenes es refereixen a la llei de mesures fiscals; de la creació de l’impost sobre begudes ensucrades; l’impost sobre grans establiments comercials; l’impost sobre les estades en establiments turístics, i l’impost sobre risc mediambiental de producció, manipulació, transports i custòdia d’elements radiotòxics .

Tot i que algunes esmenes afecten qüestions directament vinculades a Barcelona, com la titularitat de la xarxa tramviària que unirà el Trambaix i el Trambesòs, la major part són de caràcter general o bé sobre la repercussió a nivell municipal de les noves taxes que es preveu recaptar.

Des de l'Ajuntament de Barcelona s'ha argumentat que és habitual enviar al·legacions per defensar les pròpies competències a nivell tècnic. No obstant, la iniciativa ha sorprès els grups del Parlament que no recorden un gest similar des d'un consistori com Barcelona, tot i que sí s'havia impulsat algun cop des d'associacions municipalistes.