L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dijous a la Generalitat que "no traslladi les seves obligacions i els seus compromisos als ajuntaments" amb el referèndum que preveu celebrar l'1 d'octubre, i que primer el convoqui i expliqui els detalls de la votació.

"Després, estarem encantats de facilitar la participació en la mesura que sigui possible", ha assegurat Colau preguntada pels mitjans en roda de premsa per les crítiques a la seva actitud de l'exconsellera de Presidència i vicepresidenta del PDeCAT, Neus Munté, qui també ha indicat que li faria il·lusió ser alcaldable de la capital catalana.

Munté ha titllat de "terrible" l'actitud de Colau i el seu equip respecte al referèndum, i ha vaticinat que la pressió serà total i absoluta per part dels independentistes, i que pot quedar en una situació complicada des del punt de vista de la credibilitat.

Com ja ha criticat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, Colau ha exigit a tots els partits que "deixin de fer una instrumentalització de l'Ajuntament i deixin de fer peticions partidistes d'alguna cosa que no s'ha concretat", ha dit juntament amb la regidora Mercedes Vidal.

"Arma llancívola entre partits"

Preguntada per la negativa de BComú davant de la petició que el grup Demòcrata preveia portar al ple per posar locals electorals a disposició del Govern, ha ressaltat que anaven a votar en contra com també ho faran amb una proposta de Cs contrària al referèndum i ho van fer amb una de similar del PP, ja que encara no s'ha convocat ni en tenen detalls.

Ha recordat que a Barcelona hi ha problemes en àmbits com l'habitatge, infraestructures i sanitat, per la qual cosa ha demanat als grups municipals de portar al ple assumptes que afectin la ciutat i que abordin l'1-O "quan hi hagi elements concrets a considerar i no sigui una arma llancívola entre partits".

Colau ha insistit que facilitaran mobilitzacions pel dret a decidir i la participació ciutadana sempre que no es posi en perill cap funcionari ni la mateixa administració, i ha reiterat que l'Ajuntament encara no ha rebut cap requeriment específic de la Generalitat.