L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al PSOE i especialment al seu líder, Pedro Sánchez, que configuri un govern alternatiu al PP. "Construïm una alternativa, que és possible per proximitat i numèricament", ha exigit la dirigent, que ha fet una apel·lació als socialistes molt contundent: "La responsabilitat d'Estat és alinear-se amb Catalunya, no amb un PP bunqueritzat". A l'acte han participat representants dels partits polítics independentistes, PDeCAT i ERC.

A set dies del referèndum de l'1 d'octubre, l'alcaldessa ha participat en l'acte de Podemos a Saragossa a favor de la votació, en el marc de l'Assemblea estatal de parlamentaris i alcaldes per la llibertat d'expressió, la fraternitat i el diàleg. Colau ha demanat la construcció d'un nou pacte a Espanya que reconegui la "plurinacionalitat" del país enmig de la tensió que es viu a Catalunya a nivell policial i judicial.

Colau ha demanat als socialistes que no es posin al costat del govern del PP, després que aquests mostressin el seu suport a les actuacions per impedir l'1-O, i els ha emplaçat a construir una "alternativa" al Congrés dels Diputats que serveixi per canviar el govern espanyol, una possibilitat que l'alcaldessa veu tant des del punt de vista ideològic com aritmètic. "Tot i la situació que bloqueig que vivim, hem de treballar pel diàleg, la fraternitat i el respecte", ha exposat l'alcaldessa.

Atac a Rajoy

Colau ha demanat a l'executiu de Mariano Rajoy que aposti pel "diàleg" i que no es mantingui en la línia dels darrers dies, marcats pel setge policial i judicial a Catalunya. "El moment actual és crític i molt preocupant", ha assegurat l'alcaldessa, que s'ha preguntat sobre les intencions del govern espanyol darrere de les actuacions. "Què pretén el PP amb aquesta escalada? A què es refereix quan diu que 'està fent el que no voldrien fer'?". Per això, Colau ha fet una "apel·lació a responsabilitat" a Rajoy i ha demanat que recuperi el "diàleg", en comptes de seguir amb el que considera "una escalada repressiva i amenaçant".

Polèmica per l'espai

L'acte dels podemistes de Saragossa s'havia de celebrar a la Ciutat Escolar Pignatelli. Finalment no ha pogut ser perquè la Diputació Provincial de Saragossa, dirigida pel PSOE, ha assenyalat en un comunicat que el Consell d'Administració de la institució pública va denegar el permís concedit per celebrar l'acte. L'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, ha permès que finalment se celebri l'acte a un altre pavelló.