L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que els electors que apostin per Catalunya en Comú a les eleccions del 21 de desembre no votaran a favor de la República catalana. “Clarament no hem de posar els vots en el ‘sí’ a la independència”, ha exposat Colau, que també ha rebutjat que se’ls situï en el bloc unionista. En aquest sentit, l’alcaldessa s’ha volgut desmarcar d’ambdues opcions i ha reivindicat la centralitat política que rebutja tant la DUI com el 155, en una entrevista a El món a Rac1.

Colau ha aprofitat la decisió de la militància de Barcelona en Comú, que ahir va decidir trencar l'acord de govern a Barcelona amb el PSC, per criticar el paper dels socialistes en la situació de tensió entre els governs català i espanyol. "El PSOE ha construït el 155 i ha avalat l'empresonament del Govern", ha assegurat l'alcaldessa.

L'alcaldessa ha volgut deixar clar que la consulta interna per trencar amb els socialistes era la darrera opció després de moltes converses per intentar que el PSC es posicionés en contra de la intervenció de l'autonomia. Uns intents infructuosos que —segons Colau— s'han vist expressats en el resultat de la consulta: "Ha guanyat el trencament però per poc i això expressa la tristor respecte al PSC".

Sobre el líder dels socialistes a l'Ajuntament de Barcelona i fins ara primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que "està trist i incòmode" amb el posicionament expressat pel PSOE i pel PSC, a qui veu propers a Rajoy.

Demana explicacions al Govern

L'alcaldessa també ha tingut unes paraules especialment crítiques pel Govern, al qual ha assenyalat com a corresponsable de la situació de tensió política a Catalunya. Ha assegurat que la proclamació de la independència al Parlament es va produir "per por que se'ls digués traïdors".

Colau ha apuntat que la decisió va ser "irresponsable" i per això s'ha dirigit directament al president i els consellers, també als que hi ha a la presó, per demanar-los "explicacions polítiques". "Ser a la presó no els converteix en intocables", ha insistit l'alcaldessa, que ha recordat que la consellera d'Ensenyament va reconèixer ahir que l'Executiu català no estava preparat per instaurar la República catalana.

El futur de Barcelona

Colau s'ha mostrat optimista amb el futur de la política municipal, després del trencament de l'acord amb el PSC —que els deixa amb només 11 regidors de 41 a la capital catalana—. L'alcaldessa ha defensat que continuaran treballant amb geometria variable, però sempre prioritzant els acords amb les forces d'esquerra. Fins i tot el PSC. "Tenim la mà trencada en els pactes", ha manifestat Colau, que ha demanat a tots els grups que actuïn amb responsabilitat", especialment ara que s'apropa l'aprovació dels pressupostos. Fa tres setmanes, PDeCAT i ERC van oferir a Colau un acord estable de ciutat, una opció que podria permetre la governabilitat de la ciutat en un Consistori molt fragmentat.