L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha denunciat aquest diumenge la "deixadesa" de l'Estat amb Catalunya en matèria d'inversions però també en l'àmbit polític. "És com si hagués donat per perduda Catalunya, és a dir, 'com que jo no trauré rèdit electoral a Catalunya, la trec de les meves prioritats i ni tan sols compleixo amb les meves funcions mínimes obligatòries'", ha apuntat Colau en una entrevista que publica El Punt Avui.

Colau es reunirà dijous a Barcelona amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i li plantejarà diferents qüestions, començant per la situació de la Sagrera, "una de les grans vergonyes de la ciutat, una ferida oberta que té un munt de barris afectats des de fa anys amb unes obres aturades", s'ha queixat.

En aquest sentit, ha considerat una "falta de respecte" que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, vingués a Catalunya el passat dimarts i fes "anuncis a mitges de coses que ja s'havien anunciat i a les quals ja s'havien compromès", oblidant qüestions tan importants com la Sagrera. Al seu parer, hi ha hagut "claríssimament una deixadesa" de l'Estat i això ha comportat, ha continuat, un increment de persones a Catalunya a favor de canviar aquesta relació.

Però a més d'aquesta qüestió, Colau plantejarà altres temes a De la Serna, com la manca de finançament del transport públic per part del govern espanyol. En aquest punt, ha denunciat que Generalitat i Ajuntament han hagut d'augmentar la seva aportació per congelar les tarifes mentre l'Estat l'ha rebaixat a la meitat.

Un tercer àmbit a tractar amb el ministre serà el dels lloguers. Ha reivindicat l'esforç que ha fet el consistori en matèria d'habitatge però ha reconegut que està sent "insuficient", perquè la regulació depèn de la Generalitat i sobretot de l'Estat. "Han liberalitzat el mercat, tenim contractes que només duren tres anys, s'estan acabant i s'estan disparant els preus. Això vol dir una expulsió de la població de Barcelona", ha conclòs. L'alcaldessa ha demanat que es posi un topall a aquesta escalada de preus i ha reclamat les competències per fer-ho des de l'Ajuntament si és que l'Estat no ho vol fer.

"Si l'Estat té alguna bona voluntat de demostrar que vol canviar la seva relació amb Catalunya, té l'oportunitat perfecta", ha conclòs fent referència a la reunió de dijous i fent especial èmfasi sobre la Sagrera. Pel que fa a una altra obra, la de Glòries, ha apuntat que la qüestió està en mans dels serveis jurídics, que ha de determinar què pot fer l'Ajuntament davant dels retards i els sobrecostos. 

La gent està cansada de disputes

D’altra banda, en clau interna de cara a la construcció del nou partit i després que el líder de Podem, Albano-Dante Fachin, hagi retirat la seva candidatura, Colau ha recordat que “la gent està cansada de picabaralles” i ha defensat la necessitat que el nou partit “neixi de la forma més il·lusionant i més àmplia possible”.

Sobre l'intent d'ocupació de la seu del PP a Barcelona per part del col·lectiu juvenil Arran, proper a la CUP, Colau ha remarcat que en democràcia és "normal" que es facin accions de protesta sempre que siguin pacífiques, i els partits i les institucions han d'assumir-les. "Estem parlant d'una acció que era una ocupació simbòlica, que portava urnes. Jo entenc que es pugui no compartir, però d'aquí a dir que no és legítim…", ha argumentat.

Responsabilitats a Mas

L'alcaldessa també ha aprofitat per demanar a l'expresident de la Generalitat Artur Mas que assumeixi responsabilitats pel cas Palau. "Hi ha tantes proves que ja és impossible negar que hi havia hagut una relació entre les empreses que finançaven directament el partit i l'adjudicació d'obra pública", ha constatat. També ha demanat al PDeCAT que condemni i es desmarqui d'aquests "fets provats i confessats". Ha avisat que si aquest nou partit no fa un punt i a part, "encara que canviïn el nom, seran el mateix".

En preguntar-li sobre la situació del partit a Barcelona, ha constatat que està en un moment de "fragmentació interna i de feblesa", canviant de nom i amb un regidor, Gerard Ardanuy, que ha decidit deixar el grup. Al seu parer, això no és bo per a la ciutat perquè cal una oposició "constructiva, forta i que tingui un discurs de ciutat", amb la qual es pugui negociar i arribar a acords.