L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al Govern que no posi dates al procés sobiranista perquè després "s'incompleixin sistemàticament". Després de la posada de llarg en l'acte de diumenge, en el qual Colau es va mostrar especialment crítica amb els partits independentistes, avui ha optat per dirigir les seves queixes directament al Govern: "Quan alguna cosa no depèn de tu, és difícil posar una data i dir que l'any que ve desconnectem. S'ha dit massa vegades i s'ha incomplert massa vegades", ha exposat l'alcaldessa en una entrevista a la Cadena Ser.

En aquest sentit, Colau ha assenyalat que, encara que els comuns donen suport al referèndum, és més important fer-ho bé que fer-ho ràpid, i ha subratllat que ha d'interpel·lar el conjunt dels catalans i tenir validesa, perquè sense reconeixement serà només una mobilització més. L'alcaldessa de Barcelona ha lamentat la situació de bloqueig que manté el Govern, i ha dit que és important que Catalunya teixeixi "aliances" amb tots els demòcrates d'Espanya que puguin ajudar a desbloquejar la situació.

Preguntada per si el nou espai polític que els comuns estan construint a Catalunya aspira a ser estatal, ha dit que de moment, no perquè "cal començar pel pròxim". Colau ha assegurat que l'espai "era necessari" i ho demostra que la candidatura d'En Comú Podem guanyés dues vegades les eleccions generals a Catalunya, perquè hi havia la necessitat d'una alternativa que fins aquell moment no estava representada.

Sobre la situació política internacional després de la victòria de Donald Trump als Estats Units, Colau ha considerat que és moment de posicionar-se: "Si Europa no ho fa, no només ho estarà fent malament, s'estarà posant en perill a si mateixa. Perquè si no és coherent i fidel a si mateixa no té futur".