El Saló de Plens de l'Ajuntament de Barcelona, actualment, conegut com el Saló de la Reina Regent passarà a denominar-se Saló Carles Pi i Sunyer. Així ho ha decidit l'equip de govern municipal que presideix l'alcaldessa Ada Colau, segons ha pogut saber El Nacional.

Amb aquest canvi, el consistori es reafima en la seva aposta per donar més relleu a l'etapa republicana de la ciutat i eliminar-ne les referències a títols monàrquics. Aquest dimecres ja va trascendir el canvi de nom de la plaça dedicada al rei Joan Carles I, situada a la cruïlla entre l’avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia, pel de Cinc d’Oros.

Per rebatejar el Saló de Plens, s'ha escollit el que va ser alcalde de Barcelona abans de la Guerra Civil. Pi i Sunyer va donar suport als fets del 6 d’octubre de 1934, per la qual cosa va ser empresonat i desposseït del càrrec. Va tornar a l’alcaldia després del triomf electoral del Front Popular el febrer del 1936.

Aquestes novetats arriben coincidint amb la data simbòlica del 85è aniversari de la proclamació de la República 

El saló de la polèmica

No és la primera vegada que la Sala de Plens de l'Ajuntament barceloní ocupa espai als titulars. El govern d'Ada Colau va decidir retirar-ne el bust del rei Joan Carles el passat mes juliol.

L'actuació, que va aixecar molta polèmica, era el primer pas del procés de revisió de la iconografia de la ciutat per incloure-hi elements de la memòria republicana. A més, fonts del consistori també van al·legar que es tractava d'una situació "anòmala", ja que el rei Joan Carles no era cap d'Estat des del juny del 2014.