L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dijous l’alliberament del vicepresident, Oriol Junqueras, i dels vuit consellers empresonats de manera preventiva per la jutgessa Carmen Lamela. Colau s’ha dirigit al president espanyol, Mariano Rajoy, per exigir-li que aturi “l’espiral repressiva” i ha instat a l’alliberament dels consellers i els Jordis.

Colau ha denunciat un "esperit de revenja" darrera d'aquesta decisió, amb l'únic "objectiu d'humiliar les institucions catalanes". En el mateix sentit, ha tractat aquest empresonament de "despropòsit jurídic" i "greu error polític" que "ens allunya de la solució i ens aboca al pendent relliscós de l'autoritarisme".

L'alcaldessa ha reiterat que el Govern de Puigdemont és el "govern català legítim", cosa que ja havia defensat en el ple d'aquest migdia. "Aquest és el pitjor atac al govern català en democràcia", ha criticat, a més d'"un dia negre per la democràcia i per Catalunya".

Colau ha fet una crida a "estar junts a l'alçada del moment" i a bastir un "front comú" de rebuig a Rajoy i a la instrumentalització de la justícia. Finalment, també s'ha dirigit al "catalanisme polític" per demanar conjuntament l'amnistia dels presos i l'aturada de l'aplicació del 155.