Els responsables de ciberseguretat del CNI han assegurat aquest matí a Madrid que no han detectat cap ciberatac del Govern rus ni de cap altre Estat durant la crisi amb Catalunya. Sí que han admès que l’Administració pública va patir uns 70 atacs provocats per ciberdelinqüents i activistes a les xarxes com Anonymous, dels quals un 15% van tenir èxit, tot i que treuen importància a l’impacte.

Així ho ha explicat en roda de premsa el subdirector general del Centre Criptològic Nacional, Luis Jiménez, i el seu cap de Ciberseguretat, Javier Candau, els quals han volgut marcar una clara separació entre els ciberatacs i la manipulació de la informació que es pugui dur a terme a través de les xarxes socials.

Els responsables del CNI asseguren no tenir dades sobre una possible ingerència en la crisi amb Catalunya amb missatges massius a les xarxes socials. Així mateix, han deixat clar que només es dediquen a fer front als atacs cibernètics que intenten paralitzar els sistemes de les administracions públiques, robar informació o accedir a ells.

En aquest sentit, admeten que un d’aquests ciberatacs va aconseguir bloquejar la pàgina web del Tribunal Constitucional fa poc més d’un mes dins de l’anomenada Operation Free Catalonia, tot i que asseguren que la seva incidència va ser molt baixa, entre altres raons, perquè es va dur a terme un dissabte.