El Govern espanyol i el PSOE han assolit un acord per tirar endavant un sistema extrajudicial que ofereixi als afectats per una hipoteca amb clàusula sòl una solució gratuïta que els permeti recuperar els diners pagats de més, per no haver-se beneficiat íntegrament de les rebaixes de l'euríbor.

Segons l'Executiu, aquest acord permetrà previsiblement que el Consell de Ministres d'aquest divendres aprovi un reial decret llei que reculli aquesta iniciativa i estableixi un termini màxim de 3 mesos perquè la banca aporti una sortida als gairebé 1,5 milions d'afectats.

Es tracta d'un sistema extrajudicial pensat per a tots aquells clients que van subscriure una hipoteca amb clàusules sòl "invàlides", però que no impedeix que qualsevol ciutadà si ho considera oportú, vagi als tribunals.

Establir una via

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat aquest matí al Fòrum Econòmic de Davos que al Govern només li toca "establir una via" perquè sigui més senzilla i ràpida la negociació entre els particulars i els bancs pel que fa a la devolució de les clàusules terra.

El primer que cal definir és la quantitat que s'ha cobrat de forma indeguda, sempre que la clàusula s'apliqués de forma incorrecta. Però el Govern espanyol "no pot posar-se enmig d'una negociació entre particulars", que són els usuaris d'una banda i les entitats financeres per un altre, pel que no li correspon decidir com s'ha d'efectuar la devolució, en efectiu o amb productes bancaris.

L'obligació d'informar

Per la seva banda, el portaveu d'economia dels socialistes, Pedro Saura, ha explicat que s’obligarà a les entitats financeres a oferir un acord per tornar els diners alhora que estaran obligades a informar que existeix aquest mecanisme extrajudicial. D'aquesta manera, el PSOE ha anunciat la seva abstenció argumentant que amb les seves aportacions es garanteixen els drets dels consumidors.

Saura ha defensat que es tracta d’un mecanisme “ràpid, transparent, gratuït i que consolida els drets dels consumidors”. Així mateix, també ha deixat clar que si no s’arriba a un acord amb els bancs perquè en un termini de tres mesos es faci efectiu el retorn dels diners, es podrà recórrer a la via judicial.