“Tot està molt obert”. Els equips de campanya de Pedro Sánchez, Susana Díaz, i Patxi López donen per fet que el d’aquest diumenge serà un recompte llarg i de resultat incert. L‘historial ho avala: Zapatero es va imposar a Bono l’any 2000 per només 9 vots de diferència, i el 2012 Rubalcaba va guanyar Chacón per 22 vots.

En aquesta ocasió, Susana Díaz parteix com a favorita després d’aconseguir 6.000 avals més que Pedro Sánchez, un marge estret en unes primàries en què estan cridats a les urnes 187.949 militants (14.615 del PSC). En aquesta batalla, hi tindran una importància vital quatre federacions: Andalusia, el País Valencià, Catalunya i Madrid.

Segons les dades actualitzades per federacions, aquestes són les quatre autonomies amb més militants que, sumades, reuneixen gairebé el 49% dels afiliats. Andalusia és la joia de la corona amb 45.848 militants (24,39%). Darrere seu, amb menys de la meitat, s’hi situen la federació valenciana, amb 17.173 (9,13%), Catalunya, amb 14.615 (7,77%), i Madrid, amb 14.323 (7,62%). La resta de comunitats se situen per sota dels 12.000 afiliats.

A aquests territoris cal sumar-hi els militants d'Europa (151), Amèrica (1.630), afiliats directes (4.199) i els militants de Joventuts Socialistes d'Espanya (JSE), que no tenen carnet del partit (6.562).

2.907 punts de votació de 10h a 20h

Les urnes obren a les deu del matí i la militància pot dipositar el vot a 2.907 agrupacions a la península, illes i ciutats autònomes, 64 d'ells destinats a la votació dels afiliats directes. També hi ha 6 centres de votació a Europa i 11 a Amèrica.

En concret, a l'exterior s'han habilitat centres de votació a Brussel·les, París, Berlín, Londres, Ginebra, Lausana, Santiago de Xile, Bogotà, Mèxic D.F., Guadalajara (Mèxic), Panamà, Lima, Montevideo, Caracas, Buenos Aires, Rosario (Argentina) i Santo Domingo.

Els militants poden votar fins a les 20h, excepte a les Canàries i Amèrica, on es podrà votar fins a les 21h hora peninsular, i està previst que la gestora del PSOE informi del resultat de les primàries passades les 11 de la nit, previsiblement a dos quarts de 12.

Congrés Federal al juny

Per exercir el vot, els militants han d’anar al seu centre de votació –han d’haver rebut un correu electrònic o ho poden consultar a la web del PSOE- i identificar-se davant la mesa electoral amb el DNI, passaport, permís de conduir o NIF. Cada agrupació disposa de tot el material necessari i també d’una cabina o habitació separada per garantir l'exercici secret del vot.

Des de la seu socialista de Ferraz s'oferirà un avanç de participació a partir de les 15h i quant a l'escrutini, s'aniran publicant les dades a la pàgina web del PSOE a partir de les 21h.

Després de les primàries, el PSOE ha de celebrar els congressos territorials de cara a elegir els seus representants al Congrés Federal dels dies 17 i 18 de juny, en què aquests delegats elegiran els membres de l’executiva socialista. En cas de victòria, Pedro Sánchez o Susana Díaz hauran de treballar i teixir aliances per no trobar-se un mes després amb una executiva hostil que posi en qüestió la seva gestió.