El partit de Ciutadans a Andalusia s'ha quedat aquest mes de juny amb un total de 18 regidors a les capitals de província i ja no compta amb representació en la diputació de Huelva, ja que el diputat de la zona ha estat expulsat per la formació. Huelva s'uneix així a Jaén i Cadis, que ja no comptaven amb cap diputat provincial.

La renúncia de Ruperto Gallardo, president del grup municipal a Huelva, i Enrique Figueroa, portaveu, per discrepàncies amb l'executiva nacional, han deixat el grup a la ciutat de Huelva amb una única regidora, María Martín. Gallardo, que era també diputat provincial, ha passat a no adscrit després de la seva marxa de Ciutadans, per la qual cosa el partit taronja s'ha quedat sense representació en aquesta institució.

En les diputacions de Cadis i Jaén Ciutadans tampoc no compta amb representació, ni de fet, amb cap regidor que representi el seu partit a l'Ajuntament de Jaén després que Víctor Santiago, Salud Anguita i Iván Martínez es passessin al grup de no adscrits l'any passat quan el partit els va expedientar després d'haver aprovat, juntament amb el PP, un augment de retribucions en el seu sou. Anguita ha acabat adherint-se al partit VOX recentment. El consistori gadità, per la seva part, manté els dos regidors pel partit taronja, Juan Manuel Pérez Dorao i María Fernández.

A Almeria, Ciutadans hi té un diputat provincial, Roberto Jesús Baca Martín, i tres regidors en l'Ajuntament de la capital: Miguel Cazorla Garrido, Rafael Burgos Castelo i María Isabel Hernández Orlandi. A Granada, el partit taronja hi té dos diputats provincials Francisco José Rodríguez Ríos i Raúl Fernández Asensio; i quatre regidors en l'Ajuntament de la capital granadina: Manuel José Olivares Huertas, Lorena Rodríguez Torres, Raúl Fernando Fernández Asensio i María del Mar Sánchez Muñoz.

En alguns municipis de la província de Granada, regidors de Ciutadans han passat a ser edils no adscrits en el que va de mandat municipal. El regidor Manuel Poyatos, a Guadix, va deixar el grup, que es va quedar sense representació en el ple, després de l'elecció d'una nova direcció local del partit. Després de la seva marxa, els diputats provincials de Ciutadans Granada, Francisco Rodríguez Ríos i Raúl Fernández, van lamentar l'actitud de Poyatos i van denunciar els "atacs personals" que, segons la seva opinió, havia dirigit a la direcció provincial del partit, segons va informar aquesta última en un comunicat.

En el municipi metropolità de Las Gabias, on la formació taronja va aconseguir tres edils en les eleccions municipals del 2015, Cs només compta amb un representant, el seu portaveu, José Antonio Rosales, després que uns altres dos regidors passessin al grup de no adscrits, segons han confirmat fonts de l'Ajuntament. Pertanyen aquests dos últims al grup d'antics càrrecs de Cs que han articulat el nou partit Contigo.

Per la seva part, l'Ajuntament de Màlaga compta amb tres regidors per Ciutadans que són Juan Cassá Lombardía, Gonzalo Manuel Sichar Moreno i Alejandro Carballo Gutiérrez; mentre que en la diputació provincial mantenen dos diputats: Gonzalo Manuel Sichar Moreno i María Teresa Pardo Reinaldos.

En diversos municipis de la província de Màlaga s'han produït moviments entorn d'edils de Ciutadans. A Vélez-Málaga, el ja exedil de Ciutadans José Antonio Moreno va ser expulsat per la formació taronja per triplicar la taxa d'alcohol però roman integrat a l'equip de govern com a no adscrit. D'altra banda, a Benalmádena, Ciutadans va haver de rearmar el grup municipal després de la pèrdua dels seus tres edils, un per expulsió, el seu portaveu municipal, Bernardo Jiménez, i dos per sol·licitud de baixa.

A la Diputació de Sevilla només hi ha un diputat per Ciutadans, Javier Millán, que també és el portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament de Sevilla. Així, en el Consistori de la capital hi ha tres edils de la formació: el mateix Millán, Javier Moyano i Francisco Moraga.

A més, en el cas del municipi sevillà d'Espartinas, un històric feu del PP, Ciutadans va aconseguir el poder en les eleccions del 2015, encara que per minoria. El seu mandat ha estat marcat per no poques convulsions. Fins ara, el grup de Ciutadans a Espartinas ha patit la renúncia a l'alcaldia de José María Fernández, que no obstant això roman com a edil de Ciutadans, en resultar imputat per les anomalies detectades als contractes municipals del programa autonòmic d'ajudes a la contractació de persones en exclusió social.

El va succeir Olga Hervás, que no obstant això ha passat diversos mesos de baixa, amb la qual cosa l'Ajuntament ha estat dirigit per Iván Gómez com a alcalde accidental. A més, van renunciar a les seves actes d'edil Pedro López i Auxiliadora Rodríguez Tejada, temps després de protagonitzar una primera crisi de govern. Galia María Tudela, incorporada a l'Ajuntament i al Govern municipal de Ciutadans a compte d'aquestes renúncies, dimitia també com a edil fa no molt.

Finalment, a Còrdova capital hi ha dos regidors de Ciutadans, David Dorado i José Luis Vilches, mentre que en la seva Diputació provincial compten amb un diputat, José Luis Vilches.

La situació a València

La crisi interna a Andalusia se suma a la que manté el partit a València, on el portaveu del partit a les Corts Valencianes, Alexis Marí, i tres parlamentaris més van anunciar aquesta setmana que deixaven la formació, passant a ser diputats no adscrits.

Amb aquest acte, Ciutadans passava de 13 a nou diputats a la Cambra Valenciana i consolidava així una esquerda que s'ha anat obrint progressivament en el si del partit. Segons els diputats, la gota que ha fet vessar el got és el suport de Ciutadans als pressupostos generals de l'Estat del 2017 que van qualificar com a "nocius" per al territori.