Ciutadans ha presentat aquest dijous un recurs d’inconstitucionalitat sobre els pressupostos aprovats per la Generalitat, ja que, segons consideren, són uns comptes “il·legals i irreals” que preveuen dotar econòmicament la celebració d'un referèndum "que no es farà".

Davant l’aprovació dels comptes, el passat 22 de març, Ciutadans, PSC i PP van anunciar que presentarien un recurs d’inconstitucionalitat. De fet, pocs dies després el govern espanyol va presentar l’esmentat recurs.

La rapidesa de l’Executiu de Mariano Rajoy responia als efectes suspensius del recurs, que suspèn la partida impugnada en el moment en què el recurs s'admet a tràmit i fins que no hi hagi sentència.

Es tracta, segons va assegurar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, d’una mesura preventiva davant la hipotètica vulneració d’articles que estableixen com a competència exclusiva de l’Estat la convocatòria de referèndums i articles referits a la sobirania o la reforma constitucional.

Tot i que els articles referents a la convocatòria i celebració del referèndum ja han estat suspesos, el PSOE va presentar també un recurs, concretament contra la disposició addicional número 40, que preveu les partides per al finançament del referèndum i que va ser declarada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries.

Com ja va anunciar Ciutadans, la formació taronja també ha presentat un recurs d’inconstitucional. Per fer-ho, es necessita un mínim de 50 diputats i, per tant, el recurs s’ha presentat de manera conjunta amb el grup popular.

Contràriament al que va fer el PSOE, el recurs de Ciutadans no només se centra en la disposició addicional 40 sinó que també recorre altres articles sota els quals es podria emparar la convocatòria del referèndum.

"El que persegueixen no es pot aconseguir. No es poden gastar els diners dels catalans en un nou fracàs de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras", ha assegurat el portaveu adjunt de la formació, Fernando de Páramo.