Ciutadans forçarà avui una votació al Congrés per donar suport al Govern espanyol en la defensa de l'estat de dret a Catalunya, una iniciativa amb què vol obligar que es retratin la resta de forces polítiques davant del referèndum de l'1-O i que ha estat molt criticada pel PSOE i Podemos.

Tot i que els socialistes no han pres encara una decisió sobre quin serà el sentit del seu vot en aquesta proposició no de llei, estan preparant una sèrie d'esmenes al text del partit taronja, que consideren que només s'endinsa en la confrontació. Aquests dies han carregat contra el líder de Ciutadans, Albert Rivera, dient que només busca cridar l'atenció i promoure debats "estèrils", amb els quals només s'aconsegueix enrocar les posicions.

Mentre espera conèixer les esmenes socialistes, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, creu que la proposició és ben clara i no necessita "matisacions".

Podemos, en canvi, ja ha avançat que votarà en contra de la iniciativa de Cs.

Ciudadanos pretén que el Congrés expressi el suport al Govern espanyol, el Tribunal Constitucional i altres òrgans judicials "en la defensa de la legalitat democràtica a Catalunya".

De forma particular, vol que la cambra es posi del costat de l'executiu en totes les mesures que adopti "de manera proporcional" per impedir la celebració del referèndum suspès per l'alt tribunal.

Igualment, vol que el Congrés doni suport a tots els funcionaris que, amb la seva feina, "garanteixen" la seguretat i els drets dels ciutadans, especialment els dels catalans, i que el Govern espanyol impedeixi la utilització de recursos públics per promocionar o preparar la consulta.