La IV assemblea general de Ciutadans serà més moguda del que havia previst la direcció del partit d’Albert Rivera. Han passat cinc anys des de la darrera assemblea i el partit ha crescut en nombre de militants (ara en són uns 30.000), hi ha agrupacions a totes les comunitats autònomes de l’Estat i és la quarta força política al Congrés.

Justament, adaptar-se a la nova realitat del partit ha estat l’argument de la direcció actual per explicar els canvis que han introduït des del punt de vista organitzatiu i el vessant ideològic. L’actual direcció aposta per endurir el règim sancionador, renuncia a l’ànima socialdemòcrata i limita l’ús de les primàries.

L’equip de Rivera ja ha presentat les propostes en aquest sentit al consell general -que és l’òrgan de govern entre assemblees- i el consell les ha aprovades. Els militants hi poden presentar esmenes a l’assemblea general que se celebrarà al febrer. Si bé, és cert que tenen complicat que prosperin.

Les esmenes es poden presentar fins al 10 de gener però qui selecciona les esmenes que finalment es debatran a l’assemblea general, el 4 i 5 de febrer, són comissions de treball afins a la direcció.

És per això que la modificació dels estatuts, la ponència ideològica i el règim sancionador abans de les primàries -al gener- i l’assemblea general, s’interpreta com un intent de Rivera d’aferrar-se a la cadira i de controlar el partit.  

Gir liberal

La ponència ideològica de la direcció aposta pel gir a la dreta i renuncia a la vinculació al socialisme democràtic que explicava, en certa mesura, el naixement del partit a Catalunya. Bona part de l’impuls inicial el van donar socialistes que no se sentien representats pel discurs catalanista del PSC.

Justament, aquest sector, liderat pel diputat català Sergio Sanz, presentarà una esmena a la totalitat a l’assemblea general. A més, adverteixen que una part del partit pot sentir-se exclosa del projecte si no es respecta la convivència de les dues ànimes als estatuts -la liberal i la socialdemòcrata- com fins ara.

De fet, després de celebrar-se el consell general a Barcelona que va aprovar la proposta de l’equip de Rivera, es va convocar una assemblea de militants en la que un sector del partit va expressar la manca de sintonia amb el nou ideari. La presidenta del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, que hi era, no es va desmarcar de la direcció estatal.

La nova proposta de Rivera defineix el partit com una formació “constitucionalista, liberal, demòcrata i progressista”. En bona mesura, però, l’aposta pel liberalisme de C’s s’explica pel comportament electoral, més enllà de Catalunya. La majoria de vots que C’s va captar a les darreres generals prové del PP.

Règim disciplinari

Un dels aspectes polèmics ha estat l’enduriment del règim disciplinari. “És necessari com a antídot a lobbies bastards”, ha afirmat el portaveu dels taronges al Congrés, Joan Carles Girauta, en una entrevista recent. Més suau ha estat el secretari d’organització, Fran Hervías, que ha declarat que "L’objectiu és fer-lo més garantista i clar. Definir bé per què es pot sancionar algú”.

A banda dels delictes relacionats amb la corrupció i la transparència dels representants del partit en l’àmbit públic, la majoria de mesures regulen el comportament intern.

En la nova proposta es considera falta greu, amb una sanció que pot justificar l’expulsió del partit, crear corrents d’opinió contraris als interessos del partit o fer manifestacions públiques en aquest sentit. També l’incompliment de les directrius del comitè executiu o la conducta “negligent” de documentació del partit.

Tot plegat es considera inacceptable per un sector de la militància que ho veu com un intent de callar les crítiques.   

Primàries

Tampoc agrada que les primàries deixin de ser el mecanisme per a l'elecció de representants preferent. Fins ara s’escollien així els cinc primers llocs de totes les llistes electorals. La direcció ho vol limitar al cap de llista i deixa en mans de l’executiva la tria de la resta de candidats. Argumenten que els equips seran més sòlids.

És el cas de la propera executiva del partit que s’escollirà a finals del mes de gener. De fet, els militants triaran el president del partit i aquest té mans lliures per triar els seus companys de viatge.

El funcionament de les primàries també ha generat malestar en un sector de la militància. D’una banda, perquè malgrat el discurs oficial assegura que qualsevol militant pot presentar-se per disputar-li la presidència a Albert Rivera i fer-ho sense avals, en realitat, la campanya oficial entre els possibles candidats només dura tres dies. Però els crítics assenyalen que Rivera fa campanya des de fa mesos.

“El partit no ens ha permès comunicar-nos amb la resta de militants per donar-los a conèixer el nostre projecte”, assenyalen des de TranC’sparencia i critiquen que “Rivera ja està enviant als militants vídeos de la seva candidatura a través de la intranet” de l’organització.