Ciutadans ha creat una Oficina Econòmica al Congrés dels diputats. Es tracta d’un equip d’economistes que ronden la trentena i que s’han format a les millors universitats del món, com ara la London School of Economics. L’oficina treballa sota les directrius de l’economista Luis Garicano, que també és el coordinador del programa econòmic del partit d’Albert Rivera. La coordinació i gestió del dia a dia recau sobre dues persones de la seva màxima confiança: Toni Roldán i Francisco de la Torre.    

Crear coneixement i fiscalitzar des del coneixement

De la Torre i Roldán són els encarregats de coordinar el funcionament de l’Oficina Econòmica amb un doble objectiu. Des del punt de vista intern, tracten d’harmonitzar i dotar de coherència l’activitat legislativa que el grup fa a la cambra. A més, fonts consultades per El Nacional han apuntat que Ciutadans treballa amb la idea d’adjuntar una memòria econòmica a cadascuna de les propostes que presenti.

Des del punt de vista extern, es tracta de crear un think-tank, “un fons de coneixement”, més enllà dels murs del Congrés. A llarg termini, el repte és aconseguir que aquest grup es consolidi com a referent en política econòmica més enllà de la marca Ciutadans. L’Oficina també té la responsabilitat de formar els diputats, candidats i càrrecs del partit arreu del territori i assumeix la redacció de bona part dels argumentaris.

A ningú se li escapa, però, que la documentació generada per aquest equip també servirà per marcar de prop l’oposició o un possible soci de govern. L'Oficina s'organitza a través de comissions de treball internes dividides per àmbits temàtics. 

Luís Garicano és el responsable del programa econòmic de Ciutadans

Garicano capta ‘top economists’

Toni Roldán (Barcelona, 1983) és actualment diputat i portaveu d’assumptes econòmics de Ciutadans al Congrés. Ha treballat com a analista de risc polític a la consultora Eurasia Group a Londres on també és investigador de la London School of Economics. Allà va ser doctorand de Garicano, que el va seduir per incorporar-se com a assessor de Ciutadans i, més tard, com a candidat. El flirteig amb la política no li queda lluny. La seva mare, Maria Antonia Monés, va ser directora del gabinet econòmic de la Moncloa amb Felipe González. El seu pare, Santiago Curri Roldán, va redactar el programa econòmic de González el 1982. Per qüestions personals, també està vinculat al constitucionalista i fundador de Ciutadans, Francesc de Carreras. És màster en Relacions Internacionals per la Universitat de Sussex i MPA en Política Econòmica per Columbia.

Francisco de la Torre (Madrid, 1972) és el president de la comissió de pressupostos del Congrés. Exsecretari general de l’Organització d’Inspectors d’Hisenda, es va incorporar a l’equip estatal de Ciutadans a l’abril del 2015, per redactar el programa fiscal de la formació. El 1999 va aconseguir plaça com a inspector d’hisenda amb la millor nota de la seva promoció. S’ha especialitzat en fiscalitat internacional i financera a l’Institut d’Estudis Fiscals.

Roldán i De la Torre han supervisat el procés de selecció de l'Oficina Econòmica. En aquesta primera etapa, Ciutadans ha fitxat set persones. Es tracta d’economistes i advocats amb un brillant expedient acadèmic i professional que provenen d’institucions com l’OCDE, el Banc d’Espanya o la London School of Economics. Han estat seleccionats a través d’un procés exclusivament meritocràtic i han hagut de superar, com a mínim, tres entrevistes personals.

Segons ha pogut saber El Nacional, la creació d’aquesta Oficina no ha costat ni un euro al partit de Rivera. Els fitxatges s’han incorporat ocupant places de personal de lliure designació que corresponen al grup parlamentari de Ciutadans i que es distribueixen en funció del nombre d’escons. Això sí, el partit ha hagut de renunciar a contractar assessors amb un perfil més administratiu. 

D'esquerra a dreta: Francisco de la Torre, Toni Roldán, Jorge San Miguel i Fernando Sols

Qui és qui?

Ramon Mateo. Economista, especialista en Teoria Econòmica, Macroeconomia Monetària i Financera. Col·laborador de Politikon i exassessor d’UPyD.

Jorge San Miguel (Madrid, 1977). Consultor. Ha estat coordinador i director de comunicació de diversos projectes, entre ells Politikon. Expert en mercat laboral i Public Affairs però tastaolletes: escriu i opina de gairebé tot el que té a veure amb política i economia.

Elena Avilés Hernández. Lletrada i experta en Seguretat Social.

Fernando Sols (1986). Llicenciat en ADE i màster en Economia per l'University College London. Treballa com a analista del departament d’Educació i Competències de la OCDE, anteriorment pel Banc d’Espanya. Des de fa uns mesos, col·labora puntualment amb Luís Garicano i Toni Roldán. 

Aquests són només quatre dels set noms que s’han incorporat a aquesta Oficina Econòmica. A banda, però, també hi ha dos diputats que treballen i col·laboren estretament amb l’Oficina: Sergio del Campo i Melisa Rodríguez. Des de Ciutadans assenyalen que també compten amb la col·laboració de persones de l’entorn acadèmic de Luís Garicano. Un exemple és l’expresident de la CNMV, Manuel Conthe, que és conseller independent de Ciutadans. Les mateixes fonts apunten, però, que hi ha altres professionals i acadèmics que col·laboren habitualment amb ells però que prefereixen “fer-ho des de la discreció”.