El vicepresident segon del Parlament i diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, ha denunciat davant el Tribunal Constitucional (TC) els membres sobiranistes de la Mesa de la cambra catalana per desoir les seves sentències, en permetre l'aprovació d'una resolució sobre el referèndum independentista.

El passat 20 de desembre, el TC va notificar als membres de la Mesa que, a petició de l'Advocacia de l'Estat, ha obert una investigació sobre si la resolució impulsada per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP que contempla un referèndum unilateral d'independència contradiu les seves sentències i va donar vint dies hàbils per presentar al·legacions, un termini que acaba demà.

En el seu escrit d'al·legacions, registrat el dilluns 16 de gener i a què ha tingut accés Efe, Espejo-Saavedra argumenta que les propostes de resolució tant del referèndum com del procés constituent admeses a tràmit per la Mesa eren "clarament i evidentment contràries en el seu text als previs pronunciaments del Tribunal per a qualsevol observador raonable, per ser un desenvolupament o reiteració dels objectius" d'una declaració independentista ja anul·lada pel TC.

Per això, Espejo-Saavedra defensa que els membres de la Mesa "teníem el deure d'impedir o paralitzar la seva tramitació, cosa que no es va fer", a causa de la majoria de JxSí, que disposa de quatre de les set cadires en aquest òrgan i que va comptar amb el suport del secretari tercer, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot.

En contra de tres grups

En aquest sentit, el vicepresident segon de la Mesa recorda que l'admissió a tràmit d'aquestes resolucions es va fer contra el seu criteri i el del secretari segon -David Pérez, del PSC-, a més del PPC -que no forma part d'aquest òrgan-, és a dir, contra l'opinió de tres grups parlamentaris.

De fet, en el seu escrit d'al·legacions dirigit al TC, Espejo-Saavedra recalca que Ciutadans, PSC i PPC van presentar peticions de reconsideració a la Mesa contra l'admissió a tràmit de l'esmentada resolució sobre un referèndum unilateral i altres iniciatives, peticions que van ser finalment desestimades.

"De nou, la majoria de la Mesa va decidir desestimar les peticions de reconsideració", per la qual cosa les resolucions van seguir la seva tramitació malgrat contravenir els pronunciaments del TC segons el parer dels membres de Ciutadans i PSC, i també del grup del PPC", s'assenyala en el text.

En aquest punt, el diputat de Ciutadans denuncia que "sembla desconèixer la Mesa l'asseveració" del Tribunal Constitucional que "expressament estableix que s'ha d'entendre subordinada a les especials circumstàncies".

Advertits

Unes "especials circumstàncies" que, per Espejo-Saavedra, són les sentències del TC com la del 2 de desembre del 2015, l'acte de 19 juliol del 2016, la providència de l'1 agost del 2016 o l'acte del 6 d'octubre de l'any passat, que expressen "l'advertència als membres de la Mesa del deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir" les decisions del tribunal.

En aquest sentit, el vicepresident segon rebutja l'argument dels diputats independentistes de la Mesa que la seva funció es limita a l'"anàlisi dels requisits formals i en cap cas al seu contingut material".

"Tot aquest argument i relat em porta a concloure que, en efecte, les actuacions que van donar lloc a l'aprovació de la resolució 306/XI -la del referèndum unilateral- van contravenir el tenor de les resolucions del TC abans citades", conclou.