Ciutadans no tira la tovallola en l'intent de capitalitzar la defensa política de la diada de Sant Jordi. Primer va ser al Parlament, després al Congrés dels Diputats i ara, segons ha anunciat la formació, seguirà la particular creuada al ple de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta vegada, però, la proposta tindrà una novetat substancial: Ciutadans ha preferit renunciar a la proposta que el dia de Sant Jordi substitueixi l’Onze de Setembre com a Diada de Catalunya, i s’ha centrat a impulsar que la festa sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La presidenta del grup Municipal C's a Barcelona, Carina Mejías, ha avançat que en el pròxim plenari municipal el divendres 25 de novembre presentarà la proposta i instarà el Govern central i a la Generalitat a què “uneixin forces en el reconeixement d'aquesta festivitat catalana on tothom se sent implicat".

Tres intents

A principis de mes, Ciutadans i PP es van unir al Parlament per defensar l’elecció del dia de Sant Jordi “per celebrar col·lectivament la festa de tots els catalans, és a dir, el dia de la Comunitat Autònoma de Catalunya, amb els actes institucionals propis d'aquesta celebració”, i que substituís, per tant, la Diada de l'Onze de Setembre, motiu pel qual la resta de formacions polítiques es van unir per tombar la proposta. En aquella ocasió, el text de C’s i PP ja incloïa també donar suport a les incitatives per al reconeixement del dia de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, cosa que es va descartar en decaure el conjunt de la proposta de resolució.

Just l’endemà, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, viatjava fins a Madrid  per registrar una iniciativa parlamentària per instar el govern espanyol a treballar en la mateixa línia que ja s’havia descartat al Parlament. “Ens ha sorprès tant [el vot en contra], que la proposta que avui presentem donava per fet que la Generalitat hi donaria suport. Però nosaltres seguirem demanant al govern català que deixi de banda els prejudicis ideològics i les confrontacions amb Espanya i se centri a obrir Catalunya al món”, va dir en aquell moment des de Madrid. En la intervenció, això sí, no va fer cap referència a l’apartat en què es demanava la substitució de l’11 de setembre, que era el principal punt de discòrdia amb la resta de grups. En aquest cas, la proposta s’ha registrat al Congrés però encara no ha estat sotmesa a debat i votació.

Amb aquesta, doncs, ja seran tres les vegades que Ciutadans ha insistit a demanar que la festa dels llibres i les roses rebi el reconeixement de la Unesco. Caldrà veure si la renúncia a què esdevingui la nova diada de Catalunya és suficient o no perquè la resta dels grups municipals li acabin donant suport.