El vicepresident segon de la cambra catalana i diputat de C’s al Parlament, José María Espejo-Saavedra, acusa JxSí i la CUP d’emparar-se en un frau de llei per saltar-se les ordres del Tribunal Constitucional i responsabilitza la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de permetre el debat i votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

Espejo-Saavedra ha lliurat aquest dilluns l’informe individualitzat que el Tribunal Constitucional va sol·licitar a tots els membres de la Mesa de la cambra catalana sobre l’aprovació de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent.

Espejo-Saavedra considera que les actuacions del Parlament “contravenen frontalment” la sentència que l’alt tribunal va dictar el desembre de 2015 en què anul·lava la declaració del 9N així com la interlocutòria del 19 de juliol en què el mateix tribunal advertia de les conseqüències que podia comportar aquesta aprovació.

El representant de C’s a la Mesa responsabilitza directament en el seu escrit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i sosté que va incórrer en “un frau de llei” permetent la votació i aprovació de la resolució del 27 de juliol.

Procediment

El membres de la Mesa del Parlament de Catalunya van començar a rebre a principis d’agost la notificació del Tribunal Constitucional que recollia la suspensió de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. Un document que els instava a aturar qualsevol iniciativa vinculada al desplegament del full de ruta independentista i els advertia de responsabilitats penals en cas d’incompliment.

Aquest escrit introduïa un element nou respecte el que van rebre el president del Govern, Carles Puigdemont, i els seus consellers, ja que reclamava als membres de la Mesa l’elaboració d’un informe individualitzat en un termini de 20 dies hàbils sobre les actuacions parlamentàries que van donar lloc a l’aprovació de la resolució del 27 de juliol per part del ple de la cambra catalana.

Ciutadans

“En el meu informe explico que es van incomplir les resolucions del TC igual que ho vaig dir en la meva intervenció al Parlament de Catalunya”, ha apuntat Espejo-Saavedra, davant els mitjans de comunicació a les portes del Tribunal Constitucional. Així mateix, el representant de Ciutadans al màxim òrgan de decisió de la cambra catalana ha assegurat que “ara correspon a l’alt tribunal decidir en el marc de les seves competències sobre la responsabilitat de cadascuna de les persones que van intervenir en aquest procés”.

El vicepresident segon de la cambra catalana també ha dit que l’autorització de la votació de la resolució del passat 27 de juliol va ser un “frau de llei del reglament del Parlament” i que per aquest motiu “el TC va haver d’intervenir com en qualsevol estat de dret suspenent la resolució separatista i demanant als membres de la Mesa la nostra opinió al respecte”.

L’escrit presentat aquest dilluns davant el Tribunal Constitucional apunta directament la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, com a responsable de l’incompliment de les decisions adoptades pel Constitucional contra el full de ruta independentista. Segons el text d'Espejo-Saavedra “el verdader incompliment de l’advertiment del TC del 19 de juliol de 2016 es consuma amb l’alteració de l’ordre del dia i la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent”.

Així mateix, diu que és la presidència de la cambra catalana la que permet “la votació en el ple emparant-se en un article del Parlament previst per a altres finalitats i que s’utilitza amb la voluntat d’eludir el mandat del TC amb l’objectiu de derivar la responsabilitat de la Mesa al conjunt dels diputats del ple, que estan emparats per la inviolabilitat”.

Finalment, subratlla que la presidenta era qui havia d’aturar el fet d'incórrer en frau de llei utilitzant per eludirlo la prohibició imposada i critica que aquesta no convoqués els integrants de la Mesa per prendre la decisió d’autoritzar o no la votació de les conclusions.