El subdelegat territorial de Ciutadans a Andalusia, Eugenio Rodríguez, ha estat enxampat en una gravació donant instruccions sobre com contractar personal per al partit amb diners de fons municipals. El diari El Confidencial ha pogut tenir accés als enregistraments on es pot sentir que han contractat Irene de Dios, que actualment exerceix com a assessora política de Ciutadans a la localitat sevillana d'Alcalà de Guadaíra.

El subdelegat explica que l’Ajuntament l'ha contractat “perquè com no hi ha diners per fer-ho com a coordinadora de campanya nacional a la província de Sevilla, doncs hem utilitzat els diners de l’Ajuntament per poder contractar-la”. Davant les afirmacions, un dels interlocutors pregunta si s’ha realitzat l’operació amb diners del grup municipal i Rodríguez respon: “Correcte, amb diners del grup municipal”.

En la conversa dóna l’ordre de reservar un percentatge fix que es destinarà al partit: "S’ha de tenir en compte una reserva del 25 o 30 per cent del total, perquè crec que ho obliga”, referint-se a la direcció general del partit. Més endavant anuncia als interlocutors que pròximament els enviarà un “protocol oficial” en què s’explica com realitzar les contractacions.

La direcció andalusa del partit ho ha negat explicant que només recomanen fer reserves "per a possibles despeses extraordinàries". En cap cas, segons Ciutadans, "els diners van destinats al partit, es queden al compte d'estalvis de l'agrupació".

La Llei de Finançament de Partits prohibeix utilitzar fons públics destinats a les formacions per altres despeses que no siguin pròpiament les de l’agrupació, com el finançament del partit amb la finalitat de contractar personal o l’adquisició de béns. En aquest cas, es va contractar a una coordinadora de campanya.  

La conversa es va produir poc abans de les eleccions generals del desembre del 2015 i Rodríguez diu que no reconeix la seva veu “amb seguretat”, a causa de la mala qualitat de l’àudio. Fonts del mateix partit asseguren que és ell, tot i que no saben explicar el context de la conversa.  

El partit a Andalusia s’ha desvinculat de les suposades pràctiques fraudulentes i ha enviat un comunicat explicant que “obriran un expedient informatiu per conèixer els fets i les conseqüències que hi haurà”.