La preocupació ciutadana per l'atur i la situació econòmica va augmentar lleugerament el mes de juny passat mentre que la inquietud per la corrupció va registrar un lleu descens, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Al baròmetre, elaborat entre l'1 i l'11 de juny passats, just abans de l'inici de la campanya electoral de les eleccions del passat 26 de juny, l'atur és vist com el principal problema del país pel 76,4 per cent dels enquestats -75,3 al maig- seguit de la corrupció i el frau, citat pel 44,9 per cent dels espanyols, davant el 46,7 d'un mes abans.

En tercer lloc se situen els problemes d'índole econòmica, esmentats per un 25,1 per cent, i els "polítics i els partits", per un 21,1 per cent, percentatge pràcticament idèntic al de maig. Els problemes socials, amb un 11,6, la sanitat, amb un 10 per cent, i l'educació amb un 9,7 per cent, també són citats pels enquestats.

La falta de Govern no preocupa

"La falta de Govern" després de sis mesos amb un Executiu en funcions, amb prou feines preocupa un 4,8 per cent dels espanyols, fins i tot quatre dècimes menys que a l'anterior baròmetre. A unes setmanes de les eleccions, la situació política era vista com a "dolenta" o "molt dolenta" pel 80,1 per cent dels enquestats -2 dècimes més que al maig-, i només el 19,9 per cent esperava que millorés en un any. Tot just un 1,9 per cent dels enquestats considera que la situació política és "bona" o "molt bona" i un 15,4 la veu "regular". 

Pessimisme que s'aprecia també quan es pregunta als ciutadans per la situació econòmica, encara que s'aprecia una lleugera millora de la percepció ciutadana sobre l'economia. Només un 3,2 consideren que l'economia és "bona" o "molt bona", encara que són 3 dècimes més que fa un mes. La immensa majoria -67,9- qualifiquen la situació econòmica com a "dolenta" o "molt dolenta", també en aquest cas alguna cosa menys que al maig.

A futur, dades contradictòries sobre la marxa de l'economia. Un 19,6 per cent creuen que anirà a millor d'aquí a un any davant el 17,3 del mes de maig, mentre que un 19,4 dels enquestats considera que serà pitjor quan fa un mes eren el 18,6 per cent. De fet, continuen sent majoria, un 39,3 per cent, els que opinen que l'economia continuarà "igual" d'aquí a un any.