Els cinc investigats per la crema de fotos del Rei en la manifestació convocada per l’esquerra independentista la darrera Diada han plantat el jutge de l’Audiència Nacional que els havia citat aquest dimecres per declarar per videoconferència.

Dels cinc investigats, tres d’ells eren de la CUP i un d’un grup local participat per Podem. El jutge, Fernando Andreu, els havia d’interrogar a partir de les nou del matí per delictes d’injúries.

Els cinc imputats per la crema de fotos del Rei i de la Constitució van assegurar la setmana passada en una roda de premsa que la seva intenció era "desobeir" el jutge i van anunciar que no compareixerien davant el magistrat, per la qual cosa avui no s'han personat en dependències judicials.

El jutge Andreu va imputar els cinc joves després que, en la manifestació convocada per l'esquerra independentista en l'última Diada de l'11 de setembre, una desena de persones, a cara descoberta, van cremar fotografies de Felip VI i, en el seu revers, una fotocòpia de la portada de la Constitució.

Els imputats d'un delicte d'injúries a la Corona són Aitor Blanc Aranjuelo, regidor i portaveu del grup municipal Som Gramenet (coalició formada per Podem i la CUP), i els integrants de la CUP Iván Altimira Miralles i Nora Miralles Crespo, així com Roger Santacana Hervada, que apareixia com a candidat de la CUP per Manresa (Bages) en les passades eleccions municipals, i Jordi Almiñana Domènech, qui figura entre els signants d'un manifest titulat "Gir a l'esquerra".