Aquest dissabte s'ha celebrat a Lisboa una cimera sobre el futur de la UE amb presència dels països del Sud: França, Itàlia, Grècia, Xipre, Malta, Portugal i Espanya. L'amfitrió de la trobada, el primer ministre portuguès, António Costa, s'ha trobat amb l'espanyol Mariano Rajoy, el francés François Hollande, l'italià Paolo Gentiloni, el grec Alexis Tsipras, el maltès Joseph Muscat i el xipriota Nikos Anastasiadis. Han intentat consensuar la seva posició de cara a les cimeres europees del 3 de febrer, a Malta, i del 25 de març, a Roma.

Reacció al Brexit

La trobada de Roma del març servirà per fixar un nou rumb per a la Unió, després de la retirada de la Gran Bretanya i davant la incertesa que provoca l'arribada de Trump al poder, ja que ha mostrat escàs interès pel multilateralisme i ha afirmat ser partidari d'una aproximació dels Estats Units a Rússia. Per altra banda, l'avenç de les forces ultradretanes i euroescèptiques a França, Alemanya i els Països Baixos preocupa especialment als països del Sud. António Costa, de bon principi, ha demanat unió als socis europeus per lluitar contra "el proteccionisme i el populisme". Els països del Sud de la UE han arribat un acord per apostar per una Europa "més forta i més unida" davant aquells que proposen debilitar la institució. "Només amb una Europa més forta i més unida podrem donar una resposta més eficaç als ciutadans", ha afirmat António Costa.

Immigració i terrorisme

Els països del Sud del continent també figuren entre els que més problemes tenen en relació amb el repte de la immigració. Rajoy ha proposat que es reforci la cooperació amb els països no membres que tenen frontera amb la UE, com Turquia, per tal que ells contribueixin a frenar l'arribada dels refugiats, i també que es reforci la cooperació amb els països d'origen dels refugiats, per frenar-ne la sortida. També hi ha problemes comuns en matèria de defensa comuns a tots aquests països, que han apostat per lluitar contra la radicalització i el reclutament de jihadistes. Rajoy, en aquest sentit, ha advocat perquè Europa reforci les polítiques comunes de defensa...

Qüestions econòmiques

Els països del Sud han acordat apostar per reforçar la UE mitjançant una major coordinació de les polítiques pressupostàries dels països de la zona euro i per consolidar la unió bancària amb la creació d'un fons de garantia de dipòsits. François Hollande ha afirmat que s'ha d'obrir una nova etapa de la UE, que dugui cap a una convergència de les polítiques econòmiques referents al creixement i a l'ocupació. Rajoy ha aprofitat l'estada a Lisboa per mantenir una trobada bilateral amb el primer ministre grec, Alexis Tspiras, i ha anunciat que la propera cimera dels països del Sud de la UE tindrà lloc a Espanya, a l'abril.