La cimera pel referèndum ha començat a tres quarts de sis de la tarda al Parlament i ha acabt a tres quarts de nou del vespre. El president, Carles Puigdemont, ha estat el primer a entrar a la sala acompanyat de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Els seguien la resta de participants.

Abans de l'inici de la reunió, alguns dels participants han fet declaracions a la premsa. 

Mas: “El judici per la consulta és una aberració”

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha aprofitat la intervenció per titllar d'"aberració" el per la consulta del 9N i ha avisat que "la democràcia a Espanya està deteriorada i va cap enrere".

"Fa poques hores hem rebut una felicitació de Nadal especial", ha ironitzat el líder del PDeCat, qui ha subratllat que el "gran, gran, gran delicte" que han comès és "haver escoltat la gent, haver posat les urnes i que la gent pogués votar".

L'expresident català ha recalcat que "la independència i l'Estat català no és un crim, sinó una idea i un objectiu polític", de manera que el judici és una "aberració" que mostra, segons el seu parer, un "deteriorament de la democràcia a Espanya, que va cap enrere".

"Diu molt poc del tarannà democràtic de l'Estat espanyol i fins i tot ha d'avergonyir a alguns que ho estan promovent", ha aventurat.

Mas ha incidit que a l'Estat, quan algú provoca "un desafiament, sembla que ho ha de pagar", en lloc d'obrar per "la via del diàleg i la negociació política en majúscula", una cosa per a la qual "l'Estat sembla que no està prou madur ni preparat", ha jutjat.

L'expresident ha reiterat que acudirà al judici amb la "cara alta" i "sense avergonyir-se de res", ja que ha assegurat que tornaria a fer el 9N.

Mas ha dit que "la cara positiva" de la jornada és que se celebri la cimera d'avui, que reuneix, segons la seva opinió, un "ampli espectre" de la societat catalana

Referèndum pactat

Els presidents de les tres entitats independentistes de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), han expressat el seu convenciment que, malgrat no accepti el referèndum, se celebrarà igualment.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit que ell no creu "en les casualitats", i que té la sospita que "alguns han volgut tapar la cimera amb la data d'un judici", en al·lusió al previst contra l'expresident Artur Mas.

"No obstant això, -ha afegit- estic convençut que nosaltres estarem a l'altura d'aquest moment, que hi haurà un referèndum i que arribarem fins al final, perquè la gent té dret a votar".

En representació d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, ha indicat que "el dret d'autodeterminació disposa d'un ampli consens, perquè més del 80% dels catalans és favorable al mateix, i això comporta que el sobiranisme sigui transversal, interclassista i intergeneracional".

Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, ha recordat que la seva entitat aglutina "a 800 ajuntaments que hem decidit que estem amb el procés", i ha afirmat, a més, que les entitats de la societat civil estan molt compromeses "amb l'objectiu de garantir el referèndum, pel que ens posem a disposició del president per a tirar-lo endavant" ja que "el nostre lema és referèndum o referèndum".

"Primer intentarem un referèndum pactat amb l'Estat, però si no és possible, volem que es faci igualment", ha indicat.

Partits

Des de CSQP, Lluís Rabell, ha dit que “Hem de mostrar una unitat que no s'hauria d'haver trencat mai. La majoria de la societat catalana és partidària del dret a decidir". "Espero que la cimera sigui un èxit i sortim d'aquí amb un pla de treball pel referèndum", ha afegit Joan Josep Nuet.

Des de JxSí, Lluís Llach ha afirmat que es tracta “d’una reunió transcendent pel futur del procés”.

Anna Gabriel, de la CUP, ha celebrat la cimera malgrat que ha advertit que “probablement es ratificarà la via pactada del referèndum amb l'Estat” i ha remarcat que la CUP, malgrat no creure-hi, fan costat: “El que demanem quan aquesta via fracassi és que els altres també ens facin costat a nosaltres", ha conclòs.