El Govern considera "imprescindible" fixar la data i la pregunta del referèndum alhora que es compromet a fer "tots els esforços per garantir la transversalitat" de les forces partidàries de la convocatòria. Així ho ha explicat la consellera de Presidència, Neus Munté, en acabar la reunió que ha convocat aquest dilluns al Palau de la Generalitat el president, Carles Puigdemont, amb les formacions sobiranistes.

En finalitzar la trobada, el líder de Podem, Albano Dante Fachin, ha insistit que el seu escenari no passa pel referèndum unilateral i que cal "mantenir viu" el Pacte Nacional pel Referèndum. Ha estat l'únic que no ha avalat la necessitat de fixar data i pregunta. L'exigència d'abordar aquestes concrecions ha centrat la intervenció de la cupaire Anna Gabriel i el demòcrata Toni Castellà, que han insistit que la propera reunió sigui ja per fixar les condicions que avalin el referèndum amb totes les garanties. Però també de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha fet una crida a mantenir la màxima unitat i consens davant les amenaces i avisos de l'Estat, i de la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, que ha reclamat fixar la data i pregunta "de forma tan immediata com es pugui".

IMG 3838

Aquest és el resultat de la reunió que Puigdemont ha mantingut a partir de les cinc de la tarda amb membres del Govern i dels partits sobiranistes, així com de Podem. L'objectiu de la cimera era encarrilar el referèndum després de la negativa a negociar-lo del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. La reunió s'ha acabat una hora després.

En comparèixer davant la premsa, la consellera de Presidència ha admès que la voluntat de l'executiu és mantenir i reforçar la transversalitat i pluralitat de les forces que avalen el referèndum, per la qual cosa veurien com a "molt positiu" que el Pacte Nacional continuï la seva feina. Amb tot, ha deixat clar que no és responsabilitat del Govern la convocatòria.

IMG 3849

Per contra, Fachin ha explicat que per aquest divendres Podem ja tenia una reunió agendada amb els responsables del Pacte, i que aprofitarà aquesta cita per demanar que segueixin fent la seva feina. També Castellà ha avalat tant la continuació dels treballs del Pacte com l'aposta per mantenir oberta fins al darrer moment la via del diàleg, però deixant clar que "en cap cas pot condicionar la decisió sobre la data i la pregunta ni el calendari fixat".

A més de Puigdemont i Munté, han assistit a la trobada en representació del Govern el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. En nom dels partits hi han assistit el president del grup de JxSí, Jordi Turull i el diputat Lluís Llach; la coordinadora nacional del PDeCAT, i la secretària general d’ERC, el líder de Demòcrates i el president de MES, Alfons Palacios; per part de la CUP la diputada Gabriel s'ha presentat acompanyada de la membre del secretariat cupaire Natàlia Sánchez. El podemita Fachin ha estat present però Xavier Domènech, dirigent de Catalunya En Comú -la confluència d’esquerres impulsada per Ada Colau-, ha rebutjat assistir-hi.

IMG 3852

En acabar, han anat compareixent davant del faristol de la Generalitat els representants de totes les forces presents. Tant Govern com partits han coincidit a criticar la intervenció que ha protagonitzat aquest migdia la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i en general tots els pronunciaments de l'executiu espanyol que tanquen la via a una sortida negociada. 

En particular, la cupaire Anna Gabriel ha denunciat la inquietud pel que ha descrit com un "relat repressiu" de l'executiu espanyol contra la CUP, mentre que el diputat Lluís Llach ha lamentat el llenguatge "autoritari" de l'Estat que pretén situar les urnes com a "instruments malèfics".

IMG 3856

La cimera, que s'ha celebrat a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, ha vingut precedida per l’última negativa pública per part del Govern espanyol, la de la vicepresidenta Santamaría, per dialogar sobre la data i les condicions del referèndum, tal i com Puigdemont va oferir per carta formalment a Rajoy la setmana passada.