Feia mesos que l'Institut d'Economia i Empresa Ignasi Villalonga preparava la jornada sobre infraestructures, finançament i sectors econòmics a Catalunya, País Valencià i les Illes. Un Balanç de greuges i reivindicacions conjuntes, segons es diu en el subtítol de la convocatòria, que havia de reunir en la cloenda els presidents dels tres governs, Carles Puigdemont, Ximo Puig i Francina Armengol. La jornada, amb el títol L'Hora de les decisions se celebrarà aquest dijous al palau de de Congressos de València però serà diferent a com s'havia programat. En només deu dies la cimera de presidents ha saltat pels aires. La raó cal buscar-la, segons asseguren diverses fonts consultades, en el govern d'Aragó i el seu president, Javier Lambán.

Tot va començar fa unes setmanes, quan des de la Generalitat valenciana es va demanar incloure o bé Múrcia o bé Aragó, en les jornades. Els organitzadors van atribuir la petició a la voluntat de treure ferro a una imatge que podria provocar incomoditats al president valencià a nivell estatal i, especialment, dins d'un PSOE que viu en tensió. Algunes versions han volgut assenyalar en el rerefons dels problemes una taula sobre finançament autonòmic que reuneix un investigador de la Universitat d'Edimburg, un professor quebequès i el representant del Govern de Flandes a Espanya, a més de professors universitaris d'Alemanya i Suïssa. Les fonts consultades discrepen d'aquesta versió atès que aquesta mesa, que moderarà l'exconseller del PSC Antoni Castells, fa molts de temps que estava convocada sense provocar cap conflicte.

En qualsevol cas, els organitzadors van decidir convidar el president d'Aragó per atendre la petició del Govern valencià. Tot i que les diferents taules programades durant la jornada tenen per objectiu exposar les conclusions dels debats duts a terme durant tots aquests mesos, es va incorporar una nova taula específica per a Aragó, per donar cabuda al convidat de darrera hora, i es va reservar al president d'aquesta comunitat la inauguració de la Jornada, mentre la cloenda continuava en mans de Puigdemont, Puig i Armengol.

Semblava que amb això s'havia tranquil·litzat els ànims. Però no va ser així, perquè fa deu dies hi va haver una nova trucada del Govern d'Aragó per reclamar que volien ser presents a totes les taules. Els organitzadors van considerar això impossible i una condició excessiva, per la qual cosa s'hi van negar.

Davant d'aquesta decisió, el president aragonès va fer saber que el seu govern no acudiria a la jornada de València. La negativa de Lambán va desencadenar la reacció: El cap de l'executiu valencià va comunicar que tampoc ell hi seria. La imatge d'una cimera a València sense el valencià Ximo Puig va fer que la presidenta Armengol anunciés que no tenia sentit la seva presència, per la qual cosa també Puigdemont ha declinat assistir-hi.

Finalment, doncs, la jornada es farà però sense cimera de presidents. La cloenda quedarà en mans del vicepresident, Oriol Junqueras, la consellera d'Hisenda de les Illes, Catalina Cladera, i el conseller d'Hisenda de la Generalitat valenciana, Vicent Soler. Tot després de mesos de preparació i només deu dies per apartar els presidents.