El procés català no ha passat desaparcebut en el discurs de la festa regional que commemora l'alçament del 2 de maig del 1808 contra l'ocupació francesa de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que ha fet una crida a la unitat "contra els nous enemics comuns del segle XXI", entre els quals ha inclòs "aquells que volen trencar Espanya amb desicions unilaterals que corresponen a tots els espanyols".

En una clara al·lusió al president del Govern, Carles Puigdemont, Cifuentes ha assenyalat tot l'executiu català acusant-los d'"ensarronar amb les lleis".

Precisament per això ha demanat el següent: "Unitat, sobretot, per garantir la integritat de la nació, mantenint-nos ferms davant dels que pretenen trencar Espanya vulnerant subtilment o obertament les lleis i la mateixa Constitució, per prendre decisions unilaterals que només corresponen al conjunt dels espanyols", ha afirmat, insistint en la qüestió catalana.

"És indubtable que necessitem continuar units davant dels enemics comuns, que avui són diferents dels de 1808, però davant dels quals no hem d'abaixar la guàrdia. Perquè units som més forts. Units representem més i més bé la nostra societat", ha resumit.

Corrupció

L'operació Lezo també ha centrat el discurs del Dos de Maig de la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha apel·lat a l'honestedat davant dels casos que "avergonyeixen" els partits polítics i s'ha reivindicat com a líder de la regeneració democràtica a la Comunitat de Madrid, on "el moment dels corruptes ha arribat al seu final".

"La corrupció és incompatible amb la democràcia, i el moment dels corruptes ha arribat a la seva fi a la Comunitat de Madrid", ha assegurat la presidenta regional en el seu discurs amb motiu del Dos de maig, després de lliurar les medalles i condecoracions de la Comunitat.

Cifuentes ha lamentat els dies "convulsos" pels quals travessa la política i el PP regional, amb referència al cas Lezo i la detenció del seu predecessor en el càrrec, Ignacio González. "Estan passant moltes coses, que ens avergonyeixen, que tots condemnem, i a què hem de fer front apel·lant a aquests valors que representen els premiats. Perquè l'honestedat, el compromís, el talent i l'esforç són el més eficaç antídot davant de les conductes que vulneren la llei, i davant de les dificultats de cada dia", ha subratllat.

Compromís ètic

La presidenta ha reafirmat el seu compromís "ferm", el del seu govern i el de tots els partits polítics que representen els madrilenys amb la defensa d'aquests valors. "Perquè el compromís ètic i la defensa de la legalitat ens correspon a tothom, per sobre de sigles i ideologies".

"Que a ningú no li càpiga el més mínim dubte que, encara amb totes les dificultats, riscos i amargors que hem d'afrontar, continuem liderant el camí de regeneració democràtica iniciat, perquè la corrupció és incompatible amb la democràcia, i el moment dels corruptes ha arribat a la seva fi a la Comunitat de Madrid", ha assegurat.

I com que la corrupció "afecta nombrosos partits i institucions en una o una altra mesura", ha instat "tothom" a ser-hi implacables. "És el favor més gran que podem fer a la nostra democràcia", ha afirmat.

Orgull i honor

Exactament 209 anys després del Dos de maig de 1808, Cifuentes ha apel·lat al llegat que van deixar aquells herois anònims, un "exemple de dignitat, d'orgull, d'enteresa i d'honor" de persones que es van aixecar en armes no per ser madrilenys, castellans, andalusos, catalans o de qualsevol altra regió, sinó "senzillament per ser espanyols, i per defensar el sentiment comú i indeslligable que ens uneix a tots com a nació".

"El Dos de Maig aconseguim junts reorientar una història que semblava condemnar-nos a la pèrdua de la independència i, amb aquesta, a la pèrdua de la nostra dignitat com el poble lliure que som, i vam ser capaços d'aconseguir-ho perquè, abans que res, i per sobre de qualsevol diferència, va prevaler la unitat per vèncer l'enemic comú", ha recordat.

Unitat

I dos segles després, ha continuat dient, els espanyols s'enfronten a nous enemics comuns —l'atur, la violència de gènere, el nou terrorisme "global i indiscriminat", els desequilibris socials i la corrupció— davant de qui "continua sent necessària, per sobre de tothom, la unitat de la qual van fer gala els madrilenys del segle XIX".

Per això ha demanat de ser "inflexibles amb les conductes irregulars pròpies o alienes", i fer que "el respecte, l'honradesa, el joc net, l'ètica, la defensa de l'interès general i la lluita contra la corrupció, vingui d'on vingui, siguin principis irrenunciables que ens obliguin a tothom".