L'expresident de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola seria una "solució procedent". D'aquesta manera, el també exvicepresident del govern espanyol creu que la seva aplicació en la qüestió catalana "mai ha de ser descartada", ni tan sols amb caràcter previ, davant del que veu com un "cop d'Estat".

Chaves s'expressa en aquests termes en un article publicat aquest dimarts pels diaris del Grupo Joly, on aclareix que el 155 no contempla, en cap cas, la suspensió de l'autonomia o la dissolució dels òrgans d'autogovern, sinó que estableix que el Govern pot adoptar les mesures necessàries per obligar la comunitat "al compliment obligatori" dels seus deures, podent fins i tot "donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes".

"L'article 155 forma part de la Constitució aprovada per la majoria dels espanyols, inclosos els catalans, i, en conseqüència, el Govern té tota la legitimitat del món per a aplicar-lo", defensa Chaves. Segons l'expresident andalús, aquest article contempla una mesura excepcional, similar a l'establerta en altres constitucions europees, per enfrontar situacions d'especial gravetat.

Chaves sosté que la convocatòria del referèndum per a l'1 d'octubre com a pas previ d'una declaració unilateral d'independència de Catalunya representa "un intent de cop d'Estat en el qual els seus promotors menyspreen les conseqüències polítiques i econòmiques sobre els ciutadans". A parer seu, hi ha raons polítiques i constitucionals que avalen la decisió de l'Estat d'impedir la seva celebració, i que el PSOE coincideix amb el govern espanyol en la necessitat de preservar la sobirania de tots els espanyols.