Amb el fracàs de la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, les aigües estan intranquil·les a Ferraz. La renúncia de Carme Chacón ha obligat Meritxell Batet a postular-se per liderar la llista del PSC. La sortida d’Irene Lozano també ha acabat de descol·locar la llista madrilenya, poques hores del comitè federal del PSOE on s'ha modificat el reglament de primàries pel cap de cartell del 26-J. En aquest escenari, l’ombra de l’andalusa Susana Díaz sobrevola un partit debilitat, a qui Díaz recorda que el 20 de desembre va obtenir “el pitjor resultat de la seva història”.

Primàries per al 26-J

Els terminis són justos per a Ferraz. El comitè federal ha aprovat aquest dissabte la modificació del reglament que escurçarà el procés de tria de candidat fins al 14 de maig. Sánchez és a hores d’ara l’únic capaç d’obtenir els avals suficients per a ser escollit per representar una altra vegada el PSOE. L’objectiu de Díaz no sembla tombar-lo en una conjuntura tan arriscada per al PSOE, com és la repetició electoral. Si hagués volgut, podria haver encetat aquesta disputa en el darrer comitè federal, on es va decidir ajornar ‘sine die’ l’elecció del nou secretari general socialista.

Aleshores es va pensar a esperar que passés la investidura, per tal de no perjudicar la formació de govern enmig de l'escenari de pactes. Després tot s'ha complicat. El procés de primàries per representar el partit el 26-J podria acabar el mateix dia 8 de maig. Però no és aquesta la principal preocupació del líder de Ferraz.

Fugida a les llistes

Els reptes immediats al PSOE passen ara per recompondre les llistes de cara a la cita electoral. Aquest dissabte l'executiva volia ratificar les llistes aprovades l'octubre de 2015 per als nous comicis, en un moment que la llista madrilenya podria perdre el seu anterior número dos, Meritxell Batet, com a conseqüència de la renúncia de Chacón a la candidatura del PSC.

Batet és del nucli més pròxim de Sánchez, i havia estat col·locada en aquesta posició pel seu líder, com una aposta de promoció per als comicis del 20-D. La confiança que els uneix ha empès la catalana a postular-se per liderar la llista del PSC, sense posar en risc la formació del primer secretari Miquel Iceta, amb una cara menys coneguda. Però en menys de 24 hores també ha estat baixa Irene Lozano, un fitxatge de Sánchez el 20-D provinent d'UPyD, que ha deixat el PSOE sense les diputades 2 i 4 de l'anterior llista. Les candidatures del PSOE són cremallera, és a dir, que s'intercalen homes i dones, i els llocs buits hauran de ser ocupats per figures femenines.

També haurà de valorar Sánchez la posició del basc Eduardo Madina, que en les passades eleccions van concórrer de número 7 per Madrid. El lloc no li va ser suficient per a entrar al Congrés dels Diputats, i va causar cert desconcert entre les bases del partit. Per la seva banda, Susana Díaz colla, i insinuava aquest divendres que “no es podia prescindir de Madina”, ja que dins de les files socialistes no hi hauria tants actius “amb un elevat coneixement profund intern i extern” del PSOE. A parer seu, hauria d'anar de número 5.

La jugada de Susana Díaz no deixa de ser curiosa. En la darrera convocatòria per triar secretari general del PSOE, Díaz es va col·locar al costat de Sánchez, en detriment de l'adversari d'aquest en aquell moment, que era precisament Madina. En un escenari de debilitat a Ferraz, ara la presidenta andalusa pressiona, des de l'ombra, donant mostres de la seva presència.

Díaz a l'ombra

Dins dels "motius polítics no rellevants" que han empès Chacón a dimitir, hi ha la seva manca de creença en el lideratge de Pedro Sánchez, com explicava José Antich a El Nacional. Ella mateixa va assegurar que el primer a conèixer la decisió de deixar la candidatura havia estat l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero. Els següents van ser Sánchez i Iceta. Susana Díaz ha indicat que ella va saber la baixa per la premsa. Però hi ha fonts que afirmen que la relació entre l'andalusa i la catalana té un denominador comú en la voluntat de ser l'alternativa a l'actual secretari general socialista.

Durant un míting del PSOE en les eleccions andaluses el 2015, la sevillana va proclamar que “l’únic tren que vull agafar és el d’Andalusia”. També la va desincentivar per rivalitzar amb Sánchez, l’exdirigent Felipe González, qui va comentar que si ell “fos Susana, no aniria a la secretaria general, ni a les pròximes eleccions”. Així les coses, hi ha qui pensa que si Sánchez treu un resultat per sota dels 90 escons, o el Partit Popular (PP) aconsegueix pactar amb Ciutadans després del 26-J per governar, Sánchez haurà de renunciar a la direcció del partit i ella s'hi postularà formalment.

Tot això sobrevola poques hores abans del comitè federal on Díaz ha convidat el seu partit a "no mirar-se el melic". "Si tot ho haguéssim fet bé, no hauríem tret el pitjor resultat de la història", ha dit, mentre demanava "autocrítica" a les files del PSOE. Ella no oblida. Encara té present aquell míting a Almeria, on Sánchez va adreçar-li la frase de “tu a San Telmo i jo a la Moncloa”. És a dir, Susana governant Andalusia, i Pedro, Espanya. Precisament, unes paraules davant les quals, ella, “la solució andalusa”, no va amagar l'enuig.