La portaveu de CDC, Marta Pascal / Sergi Alcàzar

Democràcia i Llibertat (DiL) no només no votarà al Congrés a favor d'una proposta de govern encapçalada pel socialista Pedro Sánchez amb el suport de Podem, sinó que “de cap de les maneres” contempla la possibilitat d’una abstenció, segons la portaveu de CDC, Marta Pascal.

“Per coherència amb el nostre programa electoral, entenem que el plantejament del PSOE i de Podem no defensa en cap cas una línia coherent amb el programa amb què ens vam presentar a les eleccions”, ha argumentat.

El president del grup de DiL al Congrés, Francesc Homs, ja va transmetre al líder de Podem, Pablo Iglesias, el parer dels seus diputats en la conversa telefònica que van mantenir la passada setmana. Pel que fa al socialista Pedro Sánchez, encara no s’ha posat en contacte amb la formació catalana.

Des de CDC, s’argumenta el compromís del programa de DiL amb la defensa del mandat democràtic sorgit de les eleccions al Parlament del 27S, així com el respecte a les institucions catalanes, per garantir el 'no' a la investidura de Mariano Rajoy però també per rebutjar una proposta conjunta de PSOE i Podem.

Ministeri estrambòtic

A la seu convergent no han despertat especial entusiasme propostes com la de Podem de crear un ministeri de la plurinacionalitat, que la portaveu de CDC, ha titllat d’“estrambòtica”. “Un experiment molt estrany”, assegura Pascal que recorda que el govern britànic davant les reivindicacions escoceses senzillament van acceptar fer un referèndum.

Aquesta és una de les primeres conclusions del secretariat permanent de CDC, que s’ha reunit presidit per Artur Mas i al qual s’hi ha incorporat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La reunió ha dedicat una part important del temps a abordar el procés de refundació de CDC –s’ha convocat el consell nacional per al 6 de febrer–, però també a analitzar la situació política catalana.

Crida a la CUP

En aquest sentit, la portaveu ha llançat una "crida a la responsabilitat", en referència implícita a la CUP a la qual no ha citat, per poder tirar endavant els pressupostos de la Generalitat.

“No demanem xecs en blanc a ningú, però estem en un moment transcendent i dotar-nos d’un instrument pressupostari és clau”, ha advertit Pascal que garanteix una política de “mà estesa” per part del Govern.

Pascal, així mateix, ha ratificat la voluntat expressada pel vicepresident del Govern, Oriol Juqueras, en el sentit de no entrar en cap debat sobre la reforma de l’impost de successions.