La difusió de l'ideari salafista radical rau, segons el diputat de Convergència al Congrés Jordi Xuclà, en una una xarxa "completament fora de control". A diferència de Ciutadans, que aquest matí ha proposat "estudiar" que l'estat d'excepció limiti l'ús de xarxes socials, Xuclà veu inevitable que s'acabi limitant l'ús de les xarxes en l'àmbit ordinari, "per prevenir la radicalització i garantir la seguretat ciutadana". També es mostra convençut, però, que es pot conjugar aquest major control amb el respecte a la privacitat i a la llibertat d'expressió.

Tractament discret de les dades

Xuclà, que ha estat portaveu de Convergència de les comissions d'Afers exteriors i Defensa al Congrés, recorda a El Nacional que "fa anys tots ens escandalitzàvem quan vam saber que ens podien gravar a l'espai públic, i ara ho acceptem amb normalitat quan hem vist que es fa un tractament discret de les nostres dades".

Pel que fa a la legislació que regula l'estat d'excepció, Xuclà considera que la mateixa llei de Seguretat Ciutadana del PP fa innecessari anar més enllà i és "més que suficient" en supòsits de perill d'amenaça terrorista.

Islam en català

Entre altres mesures que preveu CDC per combatre la radicalització a mig termini, Xuclà destaca que caldrà posar sobre la taula de debat "una veritable integració de base religiosa musulmana", incloent la utilització del català com a llengua vehicular a les classes d'islam que se sol·licitin a l'escola. "Hem d'aprendre dels errors de França, on els imams controlen la doctrina", ha explicat.

A més, veu imprescindible que les diferents institucions, especialment els cossos policials, tinguin un domini avançat d'àrab per controlar el missatge que es dona a les mesquites. "La policia de l'Estat encara ha de desaprendre la manera com ha afrontat el terrorisme d'ETA per combatre el gihadisme, ja que ens trobem davant de quelcom molt diferent", ha dit, "en aquest sentit, els Mossos han pogut aprendre sobre aquesta amenaça sense els prejudicis d'altres tipus de terrorisme".

Embargament als Estats impulsors

Pel que fa a les intervencions militars de França a Síria (conjuntament amb Rússia), Xuclà té l'esperança que "això sigui l'embrió d'una aliança entre els països d'occident" per combatre l'Estat Islàmic en el marc de l'OTAN, no només al voltant d'un pacte puntual. "El terrorisme no es pot afrontar a nivell local", ha reblat.

També s'ha mostrat partidari de restringir relacions amb els països que financen aquests grups terroristes, com Aràbia Saudita o Qatar, però ha volgut remarcar que "reduir-ho a canviar la samarreta al Barça" no soluciona el problema. "Aquests països tenen altres mercats potents com Malàsia i molta més capacitat de softpower que Cuba, que va aguantar molts anys un embargament dels Estats Units, o que l'Iran", ha explicat. Xuclà advoca perquè occident afavoreixi un marc de diàleg entre països sunnites i xiïtes.