Diputada del PP entre el 2008 i el 2015 i membre del patronat de la Fundación FAES, Cayetana Álvarez de Toledo és la cara visible del col·lectiu Libres e Iguales, l’entitat espanyolista que ha presentat aquest dimarts una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

De 41 anys d’edat, filla de Juan Illán Álvarez de Toledo y Giraud y de Patricia Peralta-Ramos y Madero és marquesa de Casa Fuerte des de la mort del seu pare, el 2012. Més enllà del seu pas pel congrés dels Diputats, l’actual portaveu de Libres y Iguales va aconseguir notorietat la Nit de Reis d’aquest any, quan va criticar obertament la cavalcada de Madrid amb un ja cèlebre "No te lo perdonaré jamás, Manuela Carmena".

 

L’aristòcrata, ara en el paper de portaveu de Libres e Iguales, s’ha convertit en un nou martell del sobiranisme català i la nova cara del nacionalisme espanyol, al mateix temps que la seva entitat aspira a substituir Manos Limpias, un cop el sindicat d’ultradreta s’ha vist desemmascarat. De fet, Álvarez de Toledo se situa en l’ala dura de la dreta espanyola i per aquesta raó va decidir no tornar a presentar-se com a candidata del PP, per desacords amb la política de la cúpula popular respecte al sobiranisme català.

De jove va viure a Buenos Aires, on va estudiar al col·legi Northlands, d’on li ve la seva amistat amb Máxima Zorreguieta, actual Reina consort dels Països Baixos. Doctorada en Història a la Universitat d’Oxford, ha exercit de periodista a El Mundo i ha estat tertuliana d’espais radiofònics de Federico Jiménez Losantos. L’any 2014 va publicar un article contra l’independentisme català al Financial Times i al poc temps es va convertir en una de les signants del col·lectiu Libres e Iguales.

Com a portaveu de Libres e Iguales ha participat en diversos actes en contra de l’independentisme català i a favor de la unitat d’Espanya, un dels quals va tenir lloc en ocasió del tricentenari de l’Onze de Setembre.

Casada amb un Güell

Descendent del II duc d’Alba, Fadrique Álvarez de Toledo -servidor de Ferran el Catòlic i Carles I-, Álvarez de Toledo està casada amb l’empresari català Joaquin Güell, al seu torn membre de la família Güell i descendent del Marqués de Comillas.

Güell va ser el dissenyador de la sortida a borsa de Bankia contractat per Rodrigo Rato. A més, el marit d’Álvarez de Toledo va ser membre del consell d’administració del Grupo Godó entre octubre de 2010 i abril de 2015, una decisió atribuïda al conseller delegat, Carlos Godó Valls, que el va avalar davant el seu pare.