Catalunya s'ha colat al debat en comissió que ha celebrat avui el Parlament europeu sobre l'establiment de possibles sancions a Polònia, fins al punt que ha obligat el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, a pronunciar-se.

A finals de juliol la Comissió Europea va enviar una sèrie de recomanacions a les autoritats poloneses i va iniciar un procés d’infracció a l’Estat membre, perquè considera que la seva legislació és “incompatible” amb les lleis de la UE. Entre les recomanacions hi ha la preocupació de la Comissió per la reforma judicial polonesa i un avís sobre “l’amenaça sistèmica” per a l’Estat de dret que suposen els canvis en el Tribunal Constitucional del país, canvis que segons el vicepresident de la CE posen en dubte la seva independència. “Encara esperem que puguem iniciar un diàleg”, ha advertit Timmermans a Polònia.

Però el debat no ha estat tan lineal. La diputada del partit flamenc N-VA Helga Stevens ha preguntat a Timmermans per què no utilitza la mateixa vara de mesurar que fa servir per a Polònia també per a Espanya, després del que ha succeit a Catalunya.

Timmermans ha demanat no “distreure” amb Catalunya un debat centrat en l’Estat de dret a Polònia. “Òbviament estic disposat a tenir un debat sobre Catalunya o Malta”, ha dit remarcant que la Comissió Europea no discrimina i que no té un “color” en termes polítics. “Si hi ha tema el discutirem, ja ho vaig fer al plenari i ho tornaré a fer si cal però si us plau no ens desviem del tema que ens pertoca”, ha matisat. Ha reiterat que en el debat que es va fer fa setmanes a l'europarlament, després de la repressió policial de l'1 d'Octubre, va dir "molt clarament que la violència no és mai la resposta i ho continuo repetint: la violència no portarà una solució”.