La independència, sobre (dues) rodes. Recórrer tots els municipis de Catalunya en bicicleta per “encoratjar a la població a participar en el Procés Constituent” és la darrera iniciativa que pretén promoure l’entitat Pedalem per la Independència. Per a fer-ho possible, l’associació ha dissenyat un recorregut durant 27 dies que transcorre pels 947 municipis catalans en un circuit de 89 etapes. Els beneficis que s’obtinguin aniran destinats a la fundació Oncobike, dedicada a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars.

L’impulsor del projecte, Eudard Sadurní, insta fomentar l’ús de la bicicleta com a únic mitjà de transport pels matins i potenciar el discurs independentista mitjançant xerrades, conferències i visites guiades per les tardes. La inscripció té un cost de deu euros i es pot afegir tothom que sigui major de 16 anys i pugui mantenir un ritme d’uns 20 quilòmetres per hora.

Sadurní, detalla que la voluntat és “encomanar l’optimisme a tota la ciutadania” i conformar un país “més lliure i més humà”. A la seva manera de veure, una Catalunya independent hauria de ser “més respectuosa amb el medi ambient, més integradora socialment, amb més llibertat individual i oportunitats”.

Tot i això, aquesta no és la primera iniciativa d’aquestes característiques que Sadurní proposa. El membre de l’ANC de Girona fa tres anys que duu a terme accions similars, concretament des que es va adonar que “allò important és que la gent participi, conjuntament amb alcaldes i regidors, associacions i entitats per tirar endavant el procés independentista”. Per això, han decidit fer un pas més i recórrer el territori, damunt d’una bicicleta.

Recorregut

La primera ruta en arrencar serà la de Lleida, el proper dimarts 2 d’agost i, posteriorment s’hi aniran sumant d’altres com les de Terres de l’Ebre, Tarragona o l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran. “Començarem pedalant per les exteriors i així anirem acostant-nos a la vegueria central que és on es posarà el punt i final a la iniciativa el 28 d’agost a Manresa”, ha manifestat Sadurní. El lloc no ha estat una elecció atzarosa, ja que des de Pedalem per la Independència volen retre tribut a la capital del Bages, poble en el qual l’any 1892 es van signar ‘Les Bases de Manresa’.